Detoks ishrana Natalije Rouz

Kako bih odgovorila na nekoliko važnih pitanja o ishrani, rešila sam da napišem detaljan post o osnovama detoks ishrane Natalije Rouz – sistema kog se već duže vreme pridržavam i koji je doneo fenomenalne rezultate. Natalija Rouz je poznati nutricionista, osnivač svog instituta i autorka je 8 knjiga o pravilnoj ishrani. Njene programe koriste poznati spa-centri, modeli i Holivudski glumci.

Natalija Rouz

Kod njenog sistema ishrane mi se dopao celovit pristup, zdrav smisao i logični odgovori na sva moja pitanja o ishrani i zdravlju, a naravno i rezultati koje sam postigla. Nadam se da ćete i vi naći korisnu informaciju i isprobati novi pristup ishrani.

Navešću osnove njenog pristupa ishrani iz dve knjige: „The Raw Food Detox Diet“ i „Detox for Women“.

Zdravlje, mladost i idealna težina rezultat je čistih ćelija, slobodnih od toksina, koje podržavaju stanje balansa i zdravlja u telu. Nažalost, moderni način ishrane (puno industrijske hrane, fast food, meso, gazirana pića, slatkiši, itd.) dovodi do zagađenja ćelija i stanja kiselosti organizma, koji je po prirodi alkalan. Naš organizam funkcioniše tako što otpadne kiseline koje ne može izbaciti ponovo upija preko debelog creva i preko jetre i ponovo šalje u krvotok i odlaže u tkivu.

Prirodne namirnice (voće, povrće) naš organizam prepoznaje kao pravu hranu i lako ih usvaja, ne nagomilavajući toksine.

Bilo kakve neprirodne supstance ne mogu da se usvajaju normalno, zato one usporavaju metabolizam, doprinose višku kilograma, ranom starenju i razvoju bolesti.

Razvoj je nemoguć bez ćišćenja. Pre svega, potrebno je što više smanjiti upotrebu loše hrane. „Loša hrana“ je sve to što vaše telo ne može da usvoji u potpunosti.

Sastav namirnica je bitniji od kalorija. Ako se u sastavu proizvoda nalaze brašno, šećer, biljne masti (sem hladno ceđenih ulja) ili neki hemijski sastojci i dodaci, ta hrana nije pogodna za ljudsku ishranu. Čak ako na proizvodu piše „bez masti“ ili „bez šečera“, pažljivo čitajte sastav.

Pored izbora hrane, kombinovanje namirnica je isto veoma važno, jer utiče na to koliko lako i brzo će naš organizam variti hranu. Ako vaše telo brzo vari hranu, vi izbacujete i toksine iz organizma. Očistite telo od toksina i rešićete se viška kilograma.

Natalija piše o hijerarhiji namirnica koja se zasniva na jednostavnoj ideji: najzdravija hrana je ta koja se najlakše vari, odnosno ne ostavlja toksine.

Hijerarhija namirnica 

 1. Sirovo voće, povrće, lisnato povrće i začinsko bilje; prirodni med i stevija.
 2. Kuvano povrće (skoro sve, sem krompira, kuvanog kukuruza, bundeve); javorov i agavin sirup.
 3. Sirovi orašasti plodovi, semenke i suvo voće (badem, orah, lešnik, susam, golica, suve kajsije, urme, suvo grožđe itd.)
 4. Hladno ceđena biljna ulja u manjim količinama (maslinovo, laneno, konopljino i dr).
 5. Kuvano skrobasto povrće (batat, bundeva, cvekla, krompir)
 6. Sirovi nepasterizovani mlečni proizvodi od kozjeg i ovčjeg mleka.
 7. Integralne žitarice (pirinač, proso, heljda, kinoa, integralna pšenica itd).
 8. Proizvodi od pasterizovanog mleka (posle proizvoda od kozjeg/ovčjeg mleka, najlakšim za varenje smatra se puter i gi – prečišćen puter), organska jaja, kvalitetna riba i organsko meso (ali ove proizvode treba upotrebljavati minimalno)
 9. Rafinisani proizvodi (beli hleb, beli pirinač, obična testenina, pica itd.), šećer (beli i braon).
 10. Masti životinjskog porekla, hidrogenizovane masti, proizvodi od soje, obično meso (ne organsko).
 11. Veštački aditivi, boje i zamene za šećer (aspartam, acesulfam-k i sl.).

Upotreba proizvoda od 1. do 8. tačke predstavlja suštinu detoks ishrane koja traje ne par dana ili nedelja, već bi trebalo da postane vaš običan način ishrane. Najbolje rezultate ćete postići ako se hranite samo namirnicama iz prve do pete  tačke, ali prelaziti na takav način ishrane poželjno je postepeno, kako to najbolje odgovara vašem organizmu.

O doručku

Bez obzira na popularno mišljenje da doručak treba da bude obilan, Natalija smatra da to nije zdrava praksa. Ujutru naš organizam fokusiran je na čišćenje i izbacivanje onog što smo jeli juče, a rani i obilan doručak remeti taj proces. Jako je bitno da pauza između večere i sledećeg obroku (doručka) bude oko 12 sati, kako bi digestivni sistem stigao da svari prethodnu hranu i da se dobro odmori. Možda ste se navikli da jedete za doručak žitarice, jaja, granolu itd, ali samo dajte šansu ceđenim sokovima, voću i smutijima i videćete da ćete imati mnogo više energije – prave energije iz prirode.

O vitaminima

Ako je vaša ishrana bogata sirovim voćem, povrćem, zelenišem i ceđenim sokovima, nema potrebe da upotrebljavate veštačke vitamine. Ceđeni sokovi od povrća su najbolji izvor vitamina i minerala. Pijte ih redovno i nećete razmišljati o suplementima. Bitnije je da su vaše ćelije čiste – na taj način one će bolje upijati hranljive sastojke.

U sledećem postu čitajte o posebnom 4-nedeljnom detoks programu za žene.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × two =