Heljda sa pečurkama

Heljda je jedna od namirnica koju uvek imam kod kuće. Lako se vari, ne sadrži gluten, reguliše nivo glukoze u krvi, doprinosi boljem radu creva  i sadrži visokovredne proteine.

Heljdu jedem od kad znam za sebe, u Rusiji je ta namirnica izuzetno popularna. Kuvana (propržena) heljda jede se ili za doručak sa mlekom ili kao prilog uz glavna jela. Ranije sam stalno donosila heljdu iz Moskve i presrećna sam što poslednjih godina mogu da je lako nađem ovde, u prodavnicama zdrave hrane.

Kuvana heljda je vrlo zgodna kao prilog ili dodatak obrok salatama, jer je ukusna i kad se ohladi. To je čini dobrom varijantom ručka za poneti. Savršeno se kombinuje sa lanenim, susamovim, maslinovim ili bundevinim uljem – što više arome u ulju to bolje. Dok sam radila u kancelariji, često sam nosila za ručak kuvanu heljdu sa svežim paradajzom, avokadom ili krastavcem. Još jedna prednost ovog „super-food-a“ je da se brzo kuva – potrebno je svega 15-20 minuta.

U ovom receptu spremam heljdu sa crnim lukom i pečurkama. Naravno da je uvek bolje i ukusnije da se koriste sveže šumske gljive, ali ponekad mogu da posluže i šampinjoni.

Heljda sa pečurkama

  • 200 g propržene (braon) heljde
  • 400 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • veza peršuna
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje

Naseckajte crni i beli luk i šampinjone. Operite heljdu pod mlazom hladne vode (ja uvek operem sve žitarice od prašine). Sipajte je u šerpicu i zalijte duplom količinom vrele vode (1 šolja heljde – 2 šolje vode).

Kada provri, posolite, sklonite penu, poklopite i kuvajte na slaboj vatri oko 15 minuta.

Dinstajte crni i beli luk 5 minuta. Zatim dodajte pečurke, promešajte, dodajte so, biber i dinstajte na srednjoj vatri 10-15 minuta. Poslednjih par minuta kuvajte pečurke bez poklopca da ispari višak tečnosti. Kada otvorite heljdu, trebalo bi da je upila svu vodu. Ako nije, pustite još malo da se krčka otvorena. Dodajte u heljdu omiljeno ulje, promešajte i spojite sa pečurkama. Preko pospite svežim naseckanim peršunom. Prijatno!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + four =