Humus

Odavno sam opsednuta humusom, postao mi je omiljeni namaz i uvek ga imam u frižideru. Mogu da ga jedem svaki dan i nikad mi ne dosadi. Mažem ga na hrskavi hleb, tostove ili tortilje, a preko dodajem sveže povrće i razno začinsko bilje (rukolu, peršun, spanać, mirođiju).

Do skoro sam kupovala humus (omiljen mi je marke Ribella, sada ga već ima u većini prodavnica), a onda sam shvatila da mogu lako i sama da ga pripremim. Na taj način humus mogu da pravim od organske leblebije i da dodajem uvek sveže, zdrave i proverene sastojke. Naravno, domaće je uvek bolje… i jeftinije.

Leblebija sadrži kalijum i magnezijum koji su korisni za imunitet, a zahvaljujući kalciumu i fosforu ova namirnica je dobra za kosti i zglobove. Redovna upotreba leblebije smanjuje nivo holesterola u organizmu.

Za pripremu humusa kupujem organsku leblebiju u prodavnicama DM. Od pola pakovanja (250g suve leblebije) ispadne cela činija od 300 ml humusa, što nam je dovoljno za 3-4 dana (ako ne pojedem odmah pola iz blendera). Sa domaćim humusom uvek mogu da eksperimentišem, da dodajem različite začine i ulja. Ovo je bazni recept, a odgovara i ljudima koji jedu samo presnu hranu, jer su svi sastojci sirovi. Leblebiju i taan (tahini, susamov puter) možete lako da nađete u prodavnicama zdrave hrane.

 

Humus

  • 250g suve leblebije (nauta)
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 4-6 kašika vode
  • sok ½ limuna
  • 10 listića svežeg bosiljka
  • 2-3 kašičice taana (susamovog putera)
  • 1 kašičica kumina u prahu
  • ½ kašičice soli 

Potopite leblebiju preko noći. Ujutru je isperite i pomešajte sa svim ostalim sastojcima u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. Mešajte dok ne dobijete homogenu pastu. Ukoliko želite da humus ima kremastiju strukturu sipajte više vode ili ulja. Po želji možete dodavati: beli luk, čili papriku, biber, đumbir, bilo koje začinsko bilje, a umesto maslinovog ulja možete koristiti susamovo ili bundevino. Čuvajte humus u zatvorenoj posudi u frižideru i iskoristite ga u roku od 4 do 5 dana.

P.S. Možete da pravite humus i od kuvane leblebije, imaće malo drugačiji ukus, pa kako ko voli.

humus 2

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × four =