Kada kuvam, najviše volim da napravim neku neobičnu kombinaciju od namirnica koje svakodnevno koristim. Sastojke za ovo jelo uvek imam u kuhinji, a zahvaljujući kariju, đumbiru, cimetu i muskatnom oraščiću dobija se interesantan, pikantni ukus.
Za pripremu ovog jela najčešće koristim organsko braon sočivo iz DM-a (berg linsen), ali može da se uzme bilo koje sočivo, razlika je samo u vremenu kuvanja. Ovako spremljeno sočivo možete služiti kao samostalno jelo ili uz bareni krompir, integralni pirinač ili kuskus.
Kari sočivo sa spanaćem
- 250g sočiva
- 1 kašika gi (prečišćenog putera) ili maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 250-300g svežeg spanaća
- 1 konzerva (400ml) seckanog paradajza sa sokom ili 3 komada svežeg naseckanog paradajza
- 1-2 kašičice karija
- 1-2 kašičice narendanog đumbira
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice cimeta
- ¼ kašičice muskatnog oraščića
- ¼ šolje sušenog paradajza (opciono)
Operite sočivo i skuvajte ga dok malo ne omekša, ali ne skroz, jer ćete ga kasnije dinstati zajedno sa spanaćem. Za braon sočivo je to oko 20 minuta, za crveno – 10-15, a za mungo – oko 25 minuta.
Operite i naseckajte spanać. U dugokom tiganju zagrejte gi ili maslinovo ulje. Dodajte izgnječeg beli luk, đumbir, kari, cimet, muskatni oraščić, so i mešajte sastojke oko 1 minuta na slaboj vatri. Zatim dodajte spanać, promešajte ga i poklopite na 1-2 minuta, dok spanać ne omekša.
Zatim dodajte sočivo, paradajz iz konzerve, sušeni paradajz (nije obavezno, ali toplo preporučujem), dobro promešajte, poklopite i dinstajte na slaboj vatri oko 20 minuta.
Na kraju možete dodati sveži peršun.