Kari sočivo sa spanaćem

Kada kuvam, najviše volim da napravim neku neobičnu kombinaciju od namirnica koje svakodnevno koristim. Sastojke za ovo jelo uvek imam u kuhinji, a zahvaljujući  kariju, đumbiru, cimetu i muskatnom oraščiću dobija se interesantan, pikantni ukus.

Za pripremu ovog jela najčešće koristim organsko braon sočivo iz DM-a (berg linsen), ali može da se uzme bilo koje sočivo, razlika je samo u vremenu kuvanja. Ovako spremljeno sočivo možete služiti kao samostalno jelo ili uz bareni krompir, integralni pirinač ili kuskus.

Kari sočivo sa spanaćem

  • 250g sočiva
  • 1 kašika gi (prečišćenog putera) ili maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 250-300g svežeg spanaća
  • 1 konzerva (400ml) seckanog paradajza sa sokom ili 3 komada svežeg naseckanog paradajza
  • 1-2 kašičice karija
  • 1-2 kašičice narendanog đumbira
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice cimeta
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića
  • ¼ šolje sušenog paradajza (opciono)

Operite sočivo i skuvajte ga dok malo ne omekša, ali ne skroz, jer ćete ga kasnije dinstati zajedno sa spanaćem. Za braon sočivo je to oko 20 minuta, za crveno – 10-15, a za mungo – oko 25 minuta.

Operite i naseckajte spanać. U dugokom tiganju zagrejte gi ili maslinovo ulje. Dodajte izgnječeg beli luk, đumbir, kari, cimet, muskatni oraščić, so i mešajte sastojke oko 1 minuta na slaboj vatri. Zatim dodajte spanać, promešajte ga i poklopite na 1-2 minuta, dok spanać ne omekša.

Zatim dodajte sočivo, paradajz iz konzerve, sušeni paradajz (nije obavezno, ali toplo preporučujem), dobro promešajte, poklopite i dinstajte na slaboj vatri oko 20 minuta.

Na kraju možete dodati sveži peršun.

 

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − eight =