Keksići sa začinima

Ukusan dezert ne mora da bude štetan, a zdrav – bezukusan. Heljdino brašno umesto pšeničnog, urme umesto šećera i… na vašem stolu su preukusni i zdravi domaći keksići.

Ovi aromatični keksići se prave na bazi heljdinog i bademovog brašna. Bademovo brašno se sprema tako što se sirov badem samelje uz pomoć mlina za orahe ili kafu. Heljdino brašno možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane. U ovom receptu nema ni putera, ni jaja, ni šećera, a ulogu zaslađivača imaju sveže urme koje možete naći na pijacama, na tezgama gde prodaju suvo voće.

Keksići sa začinima

  • 1 šolja sirovog badema
  • 1-1,5 šolje heljdinog brašna
  • 20-25 svežih urmi
  • ½ šolje kokosovog ili maslinovog ulja
  • 2 kašičice mlevenog đumbira
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašičica mlevenog karanfilića
  • ½ kašičice sode bikarbone

U blenderu ili štapnim mikserom spojite urme (bez koštica), ulje i začine. Sameljite badem uz pomoć mlina ili blendera. Pomešajte bademovo, heljdino brašno i sodu bikarbonu. Spojite brašno i masu iz blendera i umesite testo. Ako imate vremena, možete ostaviti testo na par sati u frižideru.

Zagrejte rernu do 150°C. Oklagijom razvucite testo. Što tanje testo, keksići će ispasti hrskaviji. Modlicama isecite željene oblike u stavljajte ih u pleh premazan uljem.

Pecite 10-20 minuta u zavisnosti od debljine keksića. Vodite računa da testo ne pregori. Gotove keksiće možete ukrasiti suvim brusnicama.

bozicni keksici 1 mala

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five − five =