
Ukusan dezert ne mora da bude štetan, a zdrav – bezukusan. Heljdino brašno umesto pšeničnog, urme umesto šećera i… na vašem stolu su preukusni i zdravi domaći keksići.
Ovi aromatični keksići se prave na bazi heljdinog i bademovog brašna. Bademovo brašno se sprema tako što se sirov badem samelje uz pomoć mlina za orahe ili kafu. Heljdino brašno možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane. U ovom receptu nema ni putera, ni jaja, ni šećera, a ulogu zaslađivača imaju sveže urme koje možete naći na pijacama, na tezgama gde prodaju suvo voće.
Keksići sa začinima
- 1 šolja sirovog badema
- 1-1,5 šolje heljdinog brašna
- 20-25 svežih urmi
- ½ šolje kokosovog ili maslinovog ulja
- 2 kašičice mlevenog đumbira
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 1 kašičica mlevenog karanfilića
- ½ kašičice sode bikarbone
U blenderu ili štapnim mikserom spojite urme (bez koštica), ulje i začine. Sameljite badem uz pomoć mlina ili blendera. Pomešajte bademovo, heljdino brašno i sodu bikarbonu. Spojite brašno i masu iz blendera i umesite testo. Ako imate vremena, možete ostaviti testo na par sati u frižideru.
Zagrejte rernu do 150°C. Oklagijom razvucite testo. Što tanje testo, keksići će ispasti hrskaviji. Modlicama isecite željene oblike u stavljajte ih u pleh premazan uljem.
Pecite 10-20 minuta u zavisnosti od debljine keksića. Vodite računa da testo ne pregori. Gotove keksiće možete ukrasiti suvim brusnicama.
Probam prvom prilikom 🙂