Kako napraviti kesadilje

Volim tortilje i skoro uvek ih imam kod kuće na slučaj kada nemam vremena da kuvam neko „pravo“ jelo ili kada mi dođu gladni gosti. Bukvalno sa par sastojaka koje imate kod kuće možete da napunite tortilje i da imate dobar obrok.

Ponekad pravim i burrito ali moj omiljen način pripreme je kesadilja (Quesadilla) – punjena tortilja preklopljena na pola, pa posle isećena na trouglove. Zgodnije su za jelo, ništa ne ispada i nekako su mi lepše od burita.

Šta obično stavljam? U različitim kombinacijama u mojim kesadiljama se najčešće nalaze:

  • kozji sir (mladi ili tvrdi)
  • humus
  • pesto
  • izgnječeni pasulj ili leblebije
  • grašak ili kukuruz
  • tikvice
  • paradajz
  • jabuke
  • avokado
  • krastavac
  • paprike (sveže, pečene ili malo pržene na suvom tiganju)
  • dinstane pečurke
  • sušeni paradajz u ulju i
  • obavezno sveži zeleniš: rukola, bebi spanać, mladi luk, peršun, korijander, maslaćak, mirođija, sremuš, bosiljak, nana i td.
  • Možete dodavati začine koje volite ili nekoliko kapi nekog aromatičnog ulja.

Gotove tortilje možete kupiti skoro u svakoj prodavnici ili supermarketu. Iako nemaju baš idealan sastav (zbog aditiva), ja ih ponekad jedem jer prosto volim da mi je ishrana raznovrsna, volim ukus tortilja i nadoknadim njihove „mane“ tako što unutra natrpam što više zdravih sastojaka. Po mogućnosti biram integralne ili kukuruzne tortilje, jer u sastavu imaju manje belog pšeničnog brašna.

Kako ih spremam? Zagrejem ringlu na srednju/malo jaču vatru, a na jednu polovinu tortilje stavim prvo sir (da se prvi istopi) i/ili namaz (humus, pesto i sl.). Posle rasporedim po siru/namazu povrće  i stavim tortilju na suvi tiganj. Kada tortilja postane zlatno-braonkasta sa donje strane (oko 4-5 minuta), stavim sveži zeleniš na povrće, preklopim tortilju na pola i malo pritisnem odozgo. Preručim kesadilju u tanjir i isećem na trouglove. I odmah stavim na tiganj sledeću tortilju.

Fora sa kesadiljama je da moraju da se jedu odmah, dok su tople i hrskave, jer se brzo hlade i doživljaj više nije taj. I nikako ne smeju da se stavljaju u zatvorenu posudu, jer izgube hrskavost i omekšaju. Znači, čim ispečete, odmah treba pojesti, a dok jedete prvu, pravi vam se nova.

Predlažem da probate ovaj recept kesadilja:

 Kesadilje sa tikvicom i šargarepom

  • Dve integralne tortilje
  • ½ tikvice
  • 1 šargarepa
  • par kašika kukuruza šećerca
  • 100 g kozjeg kačkavalja (ili halumi)
  • So, biber
  • Šaka bebi spanaća

Priprema

Narendajte tikvicu, šargarepu i sir. Iz tikvice možete malo da iscedite višak tečnosti. Na polovinu tortilje rasporedite narendani sir i stavite na suvi tiganj na srednju vatru. Pomešajte tikvicu i šargarepu, dodajte kukuruz, spanać, malo soli i bibera i promešajte. Stavite ovu mešavinu na sir i kad se donji deo tortilje bude pečen do zlatne boje (kad počnu da se pojavljuju braon tačkice), preklopite tortilju drugom polovinom (bez fila) i pritisnite. Isecite je na pola i odmah poslužite.

Probajte i ovaj recept kesadilja:

Kesadilje sa kačkavaljem, jabukom i rukolom

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + 5 =