Kinoa rolnice sa povrćem

Rolnice sa kinoom i povrćem je odlično lagano jelo koje je savršeno za detoks dane, post, dijetu ili jednostavno kad želite da spremite nešto drugačije. Možete i da ga ponesete kao ručak na posao, samo pazite da vam kolege ne pojedu sve. Lakše je za varenje od običnih japanskih suši rolnica sa ribom (riba i pirinač nije najbolja kombinacija za naš digestivni sistem).

U ovom, kao i u mnogim drugim mojim receptima, možete menjati sastojke i prilagoditi jelo svom ukusu. Možete da punite rolnice omiljenim povrćem, umesto bele kinoe stavljati crvenu (ona se malo duže kuva) ili integralni  pirinač. Nori alge su bogate vitaminima A, B i C, kalcijumom i gvožđem, kao i vitaminom B12 koji često fali u ishrani vegana.

U ovoj varijanti recepta od povrća sam koristila šargarepu, krastavac, papriku i spanać. Takođe možete dodavati avokado, šitake pečurke, belu rotkvu, celer (stabljiku), cveklu i klice.

Menjajte sastav rolnica po svom ukusu i uživajte u lepom i zdravom ručku!

Kinoa rolnice sa povrćem

  • ¾ šolje kinoe
  • 1 šargarepa
  • 1 krastavac
  • 1 paprika
  • Šaka spanaća
  • 1 kašika susama (opciono)
  • 4 lista nori algi
  • Soja sos
  • 2 kašike pirinčanog sirćeta (ili belog vinskog)
  • 1 kašika vode
  • 1 kašičica braon šećera ili meda
  • 1 kašičica morske soli

Isperite kinou i skuvajte je u 1,5 šolji vode bez soli. Kinoa se kuva kao pirinač. Zatim spojite u maloj činiji sirće, vodu, so i šećer. Kada kinoa bude gotova, pospite je ovom marinadom, lagano promešajte drvenom kašikom i ostavite sa strane da se hladi.

Naseckajte povrće na tanke trakice. Za pravlenje rolnica će vam trebati specialna „prostirka“ od bambusa, ali umesto nje možete koristiti i stoni podmetač od slame. Stavite na njega list nori alge (sjajnom stranom nadole) i malo ga poprskajte vodom.

Rasporedite  po njemu kinou tankim slojem, preko stavite trakice povrća (horizontalno) i počnite da savijate rolnicu tako što podignete kraj drvene prostirke i uvijate sadržaj na unutra. Vodite računa da sloj ne bude previše debeo, jer tanje rolnice se lakše seku, a zalogaji svakako treba da budu manje. Ponovite isto sa ostalim listovima algi.

Naseckajte rolnice oštrim nožem na komadiće. Brišite nož krpom svaki put kada sećete, na taj način rolnice se neće lepiti za nož. Po želji možete propržiti susam na suvom tiganji i posuti preko rolnica. Služite ovo jelo hladno, uz soja sos, vasabi i marinirani đumbir (opciono).

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − 1 =