Ovo jelo sa mojom omiljenom kinoom se brzo i lako pravi, a kada dodate limunov sok, sušeni paradajz ili masline, dobićete nesvakidašnji ukus. Možda je suviše lagano da bude glavno jelo na vašem stolu, ali odlično ide uz čorbu, salatu ili neko drugo osnovno jelo. Umesto kinoe možete da ga napravite sa kuskusom ili prosom. A ovde možete pogledati kako sprema kinou sa brokolijem poznati reditelj Dejvid Linč.
Kinoa sa brokolijem i limunom
- 1 šolja (oko 250 g) kinoe (kuskusa ili prosa)
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 1 srednja glavica brokolija
- 1 veza svežeg peršuna
- 1 manji limun
- 1/3 šolje naseckanog sušenog paradajza ili crnih maslina
Skuvajte kinou u 2 šolje slane vode. U međuvremenu zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju, dodajte krupno naseckan crveni luk i dinstajte oko 5 minuta na srednjoj vatri. Podelite brokoli na sitne cvetove i stavite u tiganj. Sipajte malo vode (samo da pokrije dno), poklopite i dinstajte 4 minuta, da brokoli ostane hrskav i zadrži zelenu boju. Dodajte kinou, naseckani peršun, limunov sok i sušeni paradajz ili masline. Dobro promešajte, a zatim poslužite. Ovo jelo može da se jede i toplo i hladno.