Raw kolač sa jagodama

Hrskava podloga od badema i urmi, baršunasti krem od indijskog oraha, čokoladna glazura koja se topi u ustima, pa još preko neodoljivi ukus svežih jagoda… kako vam to zvuči?

Ovo je jedna improvizacija na temu čizkejka gde se umesto sira koristi indijski orah, umesto šećera med, a umesto rerne – blender i zamrzivač. Ovaj desert se sprema jednostavno i teško možete pogrešiti, a najbolje je što ispadne ne samo preukusno, već i 100% Vegan & Raw, a znači najbolje za naše zdravlje!

Najbolje je što kada ga jednom napravite, sledeći put možete eksperimentisati sa sastojcima. Evo samo neke od ideja:

Za donji sloj možete koristiti: bademe, orahe, lešnike, pistaće, mešavinu orašastih plodova i ovsenih pasulica ili bundevinih semenki. Plus, dodavati začine: cimet, mleveni đumbir, kardamon, muskatni oraščić.

Fil možete napraviti čokoladni (sa kakao prahom), ljubičasti (sa borovnicom), roze (od malina ili crvenih ribizla), sa limunom i nanom… Pola sloja možete napraviti u boji, a druga polovina da ostane bela.

Glazura od čokolade uopšte nije obavezna, možete samo poređati sveže voće preko kremastog sloja.

Najbolje voće za ukras je: maline, jagode, bilo koje bobice, kivi, mango… nastavite sami 😉

Za pripremu ovog kolača najbolje je uzeti kalup na rasklapanje. Ako ga nemate, onda samo poređajte slojeve na tanjir, a okolo napravite „ogradu“ od folije ili pekarskog papira, kako bi držao oblik dok se fil ne stegne u zamrzivaču.

Kako bi lakše isekli tortu, prebacite je iz zamrzivača u frižider pola sata pre nego što poslužite. Najlakše se seče vrućim oštrim nožem – samo ga držite minut ispod mlaza tople vode.

Čak i malo parče vas dobro zasiti, tako da ovaj kolač možete slobodno podeliti sa prijateljima!

Raw kolač sa jagodama

Za donji sloj:
• 100g sirovog badema,
• 11 svežih urmi,
• ½ kašičice cimeta

Za fil:
• 200g sirovog ind.oraha, potopljenog najmanje 4 sata
• 50ml kokosovog mleka i 50ml vode (može i samo voda)
• sok 1/3 limuna
• 5 kašika meda
• 3 kašike tečnog kakao putera ili kokosovog ulja
• prstohvat soli
• malo vanile
• 2-3 jagode

Za glazuru (opciono):
• 4 kašike kakao putera ili kokosovog ulja
• 3 kašike meda
• 4-6 kašika kakao praha

+jagode za dekorisanje (4-5)

Potopite indijski orah preko noći ili najmanje na 4 sata (zašto je dobro potapati orašaste plodove čitajte ovde).

Usitnite badem štapnim mikserom ili u secku na sitne komadice (ali da ne ispadne brasno). Očistite urme od semenki i sameljite u blenderu. U činiji spojite badem i urme i mesite rukama dok ne dobijete jednaku lepljivu masu. Ako je previše suva i raspada se, dodajte malo kokosovog ulja ili vode. Izručite masu u kalup i izravnate kašikom.

Isperite indijski orah i spojite sve sastojke za fil u blenderu, dok ne dobijete gustu kremastu masu. Izručite pola mase na donji sloj, izravnajte. Nabacajte sitno naseckane jagode, a preko izručite ostatak fila. Stavite u zamrzivac dok se fil ne stegne (najmanje 3 sata, najbolje preko noci).

Napravite čokoladnu glazuru tako što ćete spojiti topljeno (zagrejano) ulje, med i kakao. Rasporedite preko fila i stavite u zamrzivač još na desetak minuta (najmanje).

Izvadite tortu 20-30 min pre nego što je poslužite i dekorišite svežim jagodama.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 11 =