Kombinovanje namirnica

Pored izbora same hrane, kombinovanje namirnica je isto veoma važno i brzo daje rezultate. Natalija Rouz, poznati nutricionista i detoks-guru čiji pristup prema ishrani meni najviše odgovara, daje sledeće savete oko kombinovanja hrane. Poštujući ove principe, brzo ćete osetiti razliku. 

Kada vaš sistem varenja brzo vari hranu, vi smanjujete količinu toksina u organizmu, a samim tim i višak kilograma. Prvo, treba uzimati namirnice lake za varenje. Drugo, namirnice treba da se kombinuju tako da omoguće najlakše varenje.

Neke namirnice koje se unose zajedno, zahtevaju od dva do tri puta više vremena za varenje za razliku od drugih. Da bi vaš organizam svario neka jela, ponekad je potrebno i do osam sati! To dovodi do nagomilavanja toksina, a kao rezultat i do većih problema: od problematične kože i  umora do artritisa i astme.

Sve namirnice dele se na sledeće kategorije: životinjski proteini, skrob, sveže povrće i bilje, kuvano povrće, sveže voće, orašasti plodovi i suvo voće.

kombinacije

Skrob:

 • Avokado (bez obzira što je voće, sadrži puno skroba)
 • Kuvano skrobasto povrće (bundeva, krompir, cvekla, batat)
 • Žitarice (pšenica, kinoa, heljda, integralni pirinač)
 • Mahunarke
 • Kuvani kukuruz
 • Hleb i namazi od žitarica i mahunarki (npr. humus)

 Životinjski proteini

 • Kozji ili ovčji sir i drugi sirevi (najbolje od nepasterizovanog mleka)
 • Riba
 • Morski plodovi
 • Jaja
 • Meso

Sa skrobom se može kombinovati svo povrće.

Sa životinjskim proteinima kombinuje se svo povrće, osim iz kategorije skroba.

Orašasti plodovi, semenke i suvo voće kombinuju se sa svežim povrćem i biljem.

Avokado se kombinuje sa svim povrćem, bananama i suvim voćem, ali ne i sa orašastim plodovima.

Banane se kombinuju sa svežim i suvim voćem i avokadom.

Mlečni proizvodi kombinuju se sa drugim životinjskim proteinima.

Neutralne namirnice kombinuju se sa svime osim svežeg voća. Neutralni su: svo sveže povrće, maslac, masline, soja sos, biljna ulja, senf, začini, mleko od badema i drugih orašastih plodova, med, limun i crna čokolada (sadržaj kakaoa 70%)

Namirnice iz jedne kategorije mogu da se kombinuju između sebe.

Voće treba jesti samo na prazan stomak – ili najmanje tri sata posle obroka. Nikada nemojte jesti voće nakon što ste jeli, zato što izaziva truljenje u želucu. Ali dobro je to što se voće svari nakon 20-30 minuta, pa zato već nakon pola sata možete jesti namirnice iz drugih kategorija.

Pauza između obroka iz različitih kategorija treba da bude 3-4 sata. Ako ne pravite dovoljne pauze, tada vaš želudac uz još nesvarenu hranu dobija novu porciju što izaziva tegobe i zahteva dodatnu energiju za varenje hrane.

Ako ste mnogo gladni, jedite više namirnica iz jedne kategorije. Bolje je pojesti dve porcije ribe ili dve porcije paste od integralnog brašna, nego pojesti jednu porciju ribe sa pastom.

„Pogrešne kombinacije“ hrane možete dozvoliti sebi tokom večere, jer će organizam imati dovoljno vremena da je svari pre sledećeg obroka – doručka. „Pogrešne kombinacije“ namirnica mogu da vas ostave bez energije do kraja dana.

Crna čokolada može da bude odličan dezert nakon jela iz svake kategorije.

Večera: pire od batata sa suvim paradajzom i sveža salata

Princip „Od laganog prema težem“

Natali Rouz preporučuje da se ovog principa pridržavate kako u toku dana, tako i tokom svakog obroka, a to je da počinjete od laganih namirnica i završavate težima. Na taj način, idealno je započeti dan svežim ceđenim sokovima i voćem, zatim za ručak pojesti obrok-salatu, a na kraju dana – salatu i kuvano jelo. Zvuči prilično neobično, zar ne? Posebno posle već tradicionalnih saveta da se doručak treba da bude obilan, a nakon 18 časova bolje je ne uzimati hranu uopšte. Evo kako Natali objašnjava ovu teoriju.

Jutro je vreme kada vaš organizam izbacuje sve suvišno. Idealan doručak koji će vas napuniti energijom i svežinom je ceđeni sok i voće. Ako za doručak pojedite nešto „komplikovanije“, onda prekidate tok čišćenja i svu snagu trošite na varenje.

Veče je vreme kada želite da se opustite, da se odmorite sa porodicom ili prijateljima.Večera treba da bude osnovni obrok, jer će organizam imati dovoljno vremena da ga svari pre sledećeg doručka. Večeru treba početi salatom od svežeg povrća i začinskog bilja (koji pomažu sledećem jelu da se lakše svari), a zatim kuvano povrće i žitarice, sir ili druge životinjske namirnice.

Poštujući ove principe, brzo sam osetila razliku u funkcionisanju mog organizma. Imam više energije, bolje varenje, nemam nadimanja i drugih tegoba, bolje spavam i osećam se zdravije.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

11 Comments

  • U pravu ste. Skrob i sir nisu baš idealna kombinacija, ali zajedno sa povrćem organizam lakše vari takva jela. Uz to, kinoa nije klasična žitarica, tako da je diskutabilno da li je ona skrob.

 1. Pingback: Štetnost mleka i hijerarhija mlečnih proizvoda | Vita

 2. Pingback: 7 zdravih promena u ishrani | Vita

 3. Pingback: Kako „preživeti“ gozbu | Vita

 4. Pingback: Kombinovanje namirnica | med kao lek

 5. Ako sam dobro shvatila, orasasto voce ne sme da se mesa sa svezim vocem ( jabuke i orasi, banana i badem…)
  Ovih dana aktivno istrazujem o zdravoj ishrani i imam pravu zbrku u glavi.
  Ovo je definitivno sajt sa najkonciznije napisanim tekstovima.

  • Draga Ana, idealna varijanta je da ne mešate sveže voće ni sa čim drugim, ali to je jedna od nutricionističkih teorija. Istražite i vidite šta vama prija i ne prija. Meni prija da jedem voce odvojeno, jer nemam onda nadimanje i osecaj težine u stomaku.
   Što se tiče smoothi-ja i ceđenih sokova, prema ovoj teoriji, možete kombinovati voće sa lisnatim povrćem i začinskim biljem ili sa bademovim mlekom, jer oni spadaju u neutralne namirnice.

 6. Ovo da vecera treba da bude ,,najtezi“ obrok je skroz pogresno. Vecera treba da bude lagana i da se svari pre odlaska na spavanje. Zelucu treba odmor a ne da cele noci vari hranu!

  • Marijana, ima više teorija oko toga i svako treba da nađe nešto što mu odgovara. Ne kažem da treba jesti pečenje ili puno masnog neposredno pre spavanja, ali kuvani obrok za večeru (dakle, najmanje 3 sata pre odlaska u krevet) je lično za mene bolje rešenje, nego samo salata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × one =