Tokom mog putovanja po Aziji nedostajali su mi zujanje blendera i guste čorbe koje pravim bukvalno od svake vrste povrća, bez brašna i mleka. Takve čorbe vas odlično zasite, te uz neku laganu salatu češto predstavljaju sasvim dovoljan obrok u toku dana.
U kuvanom obliku celer gubi svoj specifičan ukus i postaje odlična osnova za dodavanje sastojaka sa jačom aromom. U ovoj čorbi društvo celeru prave: nežno kokosovo mleko, aromatični timijan i maslinovo ulje sa tartufima koje sam još jesenas donela iz Rovinja. Ukoliko nemate ulje sa tartufima, nije problem. Slobodno dodajte neko drugo omiljeno ulje, ali poželjno je da ima jači ukus, kao što su susamovo ili bundevino ulje.
Krem čorba od celera
(4 porcije)
- 1 koren celera (od 1 kg)
- 200-250 ml kokosovog mleka
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 kašika gi (prečišćenog putera) ili ulja
- 1 kašičica sušenog timijana ili majčine dušice
- so
- listiće badema (opciono)
- ulje sa tartufima, od susama ili bundeve
Oljuštite koren celera i naseckajte ga na komadiće debljine 2-3 cm. Sitno iseckajte crni i beli luk, izdinstajte ih kratko na prečišćenom puteru ili ulju. Dodajte timijan i celer i mešajući dinstajte ga oko 5 minuta. Sipajte 800 ml vode. Kada čorba provri, dodajte so, kokosovo mleko i kuvajte još oko 7-10 minuta, dok celer ne omekša. Izmiksajte čorbu u blenderu ili štapnim mikserom. Sipajte čorbu u tanjire, preko dodajte listiće badema (za jaču aromu možete da ih malo zagrejate na suvom tiganju) i nekoliko kapi nekog mirišljavog ulja.