Iskoristite sezonu kestena da napravite ovaj preukusan i neobičan desert – savršen za ove tmurne i hladne dane.
Ovo je poznati francuski specijalitet (na francuskom se zove Creme de marrons de l’ardèche) koji Francuzi često jedu za doručak. U klasičnom receptu ide dosta šećera, ali mi predlažemo da napravite laganu i zdraviju verziju sa svežim urmama. Ovaj krem možete mazati na hleb, keks, palačinke, ili dodavati u kolače.
Kesten je bogat vitaminima B-kompleksa, a jedino je orašasto voće koje sadrži vitamin C! Od minerala sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar, gvožđe i mangan.
Takođe sadrži folnu kiselinu koja je izuzetno važna za trudnice.
Krem od kestena
- 300g kestena
- 6 svežih iranskih urmi
- čaša vode
- prstohvat soli
- 2 kašičice vanilin šećera ili 1/3 kašičice praha vanile
Pre kuvanja kestena, vrh opne zasecite nožem, pa ga zatim kuvajte 20-40 minuta u vodi. Zalijte kesten hladnom vodom, pustite da se malo ohladi, a zatim očistite od opne i braon kožice ispod opne.
Očistite urme od koštica i ubacite u blender zajedno sa kestenom, vanilom, 1/2 čase vode i prstohvatom soli. Regulišite gustinu krema dodavanjem vode.
Čuvajte krem u frižideru.