Krem sir od suncokretovih semenki

Zbog kombinacije začinskog bilja, belog luka i nutritivnog kvasca ovaj namaz zaista podseća na krem sir sa aromatičnim biljem. Potapanje semenki preko noći i dodavanje zeleniša olakšava varenje semenki.  

Ovaj namaz može da bude alternativa humusu. Semenke suncokreta su odličan izvor vitamina E, C, B, kao i minerala – bakra, magnezijuma, kalcijuma i cinka. Izuzetno su bogati esencijalnim masnim kiselinama i proteinima. Najčešće kupujem semenke u DM-u, jer su oljuštene, organske i nisu skupe. Možete ih koristiti i za klijanje.

Nutritivni kvasac poznat je dodatak ishrani koji se pravi od šećerne trske. Njegov ukus podseća na sir, zato se često koristi u veganskoj ishrani kao dodatak jelima, u sosevima i prelivima. Izuzetno je bogat vitaminima B kompleksa, a pored toga sadrži folate, tiamin, riboflavin, niacin, selen i cink. Sadrži i prirodne probiotike koji poboljšavaju varenje. Nutritivni kvasac je bogat folnom kiselinom pa se preporučuje trudnicama. Može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane. Možete ga dodavati u namaze, salate, pire, testeninu i bukvalna sva slana jela kako bi obogatili njihov ukus.

U suštini, za pripremu sličnih namaza možete da koristite bilo koje orašaste plodove: badem, lešnik, indijski orah itd. Svaki će imati drugačiji ukus i nikad vam neće dosaditi. U namaze možete da dodajete: sveže i sušeno začinsko bilje, komadiće sušenog paradajza ili maslina, beli luk, đumbir, čili papriku, kurkumu i td. Još jedan trik: ovakav „krem-sir“ možete koristiti i kao preliv za salatu. Malo ga razblažite sa maslinovim uljem i vodom i umešajte u salatu.

Najbolje je da čuvate namaz u staklenoj teglici u frižideru.

 Krem sir od suncokretovih semenki

  • 200 g oljuštenih suncokretovih semenki
  • 2 čena belog luka
  • 40-50 ml biljnog mleka ili vode
  • 2 kašičice nutritivnog kvasca
  • 4 grančice timjana
  • nekoliko listića ruzmarina
  • nekoliko grančica mirođije
  • so

Operite i potopite suncokretove semenke preko noći ili najmanje na 4 sata. Ubacite semenke u blender, dodajte mleko, so, sitno naseckan beli luk i nutritivni kvasac. Sve izmešajte i na kraju dodajte sitno naseckano začinsko bilje. Služite kao predjelo, namaz na hleb ili tortilje.

Probajte i ovu varijantu sira od suncokretovih semenki sa suvim paradajzom.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − two =