Indijska kuhinja nam je poklonila ovo jednostavno, ali preukusno jelo – Alu palak, odnosno krompir (alu na hindiju) u nežnom i pikantnom umaku od spanaća (palak). Vrlo je popularno na severu zemlje, lako se pravi, a sastojci se mogu naći u svakoj kuhinji.
Još jedna varijanta ovog jela je „palak panir“, odnosno presni beli sir (panir) sa spanaćem. Za njegovu pripremu samo treba da zamenite u receptu krompir kockicama sira i malo izdinstate sve zajedno. Vegani mogu da naprave svoju verziju sa tofuom umesto sira. Ovaj recept je odličan za gurmane i za ljubitelje hot’n’spicy hrane, mada ljutinu ovde možete da regulišite sami.
Alu palak služi se uz pirinač ili lepinje od tankog integralnog testa (roti ili čapati).
Krompir u sosu od spanaća
- 0,5 kg spanaća
- 6 krompira
- 1 kašika gi putera ili biljnog ulja
- 2-3 paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 cm svežeg korena đumbira
- 1 kašičica čilija u prahu (ili po ukusu)
- 1 kašičica korijandera u prahu
- So, biber (po ukusu)
- ¼ kašičice cimeta
- 1 kašičica kumina (bolje semenke, ali može i mleveni)
- ½ kašičice kurkume
- ¼ kašičice mlevenog karanfilića (opciono)
- 2 kašike neutralne pavlake, jogurta ili kokosovog mleka
Priprema:
Operite i skuvajte krompir. Oljuštite i naseckajte na srednje kockice.
Na drugom tiganju zagrejte gi ili ulje. Dodajte kumin, kurkumu, karanfilić, cimet, biber i korijander. Stalno mešajući, pržite minut na srednjoj vatri.
Naseckajte crni luk i paradajz i dodajte začinima. Dinstajte dok luk ne omekša. Sitno narendajte đumbir i beli luk i dodajte u tiganj. Mešajte sve zajedno jedan minut.
Odvojeno izdinstajte spanać sa malo vode 3-5 minuta. Izblendirajte ga da postane pire i dodajte u tiganj sa lukom, paradajzom i začinima. Dodajte čili papriku i so, dobro promešajte. Dodajte pavlaku (jogurt ili kokosovo mleko) i dinstajte još par minuta. Bitno je da spanać zadrži lepu zelenu boju. Možete da regulišete gustinu sosa sa vodom.
Izblendirajte sve zajedno još jednom, dodajte krompir i dinstajte još minut. Prijatno!
Pogledajte druga jela indijske kuhinje:
Tanduri karfiol sa umakom od nane