Kurkuma koju možete naći u bilo kojoj prodavnici jedan je od najboljih superfudova. U Indiji, gde sada živim, kurkuma je tradicionalno ajurvedsko sredstvo protiv prehlade i bolesti gornjih disajnih puteva.
Evo samo nekoliko lekovitih svojstava ove kraljice začina:
• poboljšava probavu
• jača imunitet
• čisti jetru i krv
• smanjuje holesterol i želju za slatkom i masnom hranom
• sadrži moćan antioksidant kurkumin
• ima antikancerogeno dejstvo
• efikasno se bori protiv prehlade
• poboljšava rad mozga
• bori se protiv alergija
• ima moćno protivupalno dejstvo,
• prirodni antibiotik
Danas je i naučno dokazano da je kurkuma jedno od najjačih antisteroidnih i protivupalnih sredstava, a većina zapadnjaka nemaju predstavu koliko moćan lek imaju pri ruci, na svojoj polici sa začinima.
Dodajem kurkumu skoro u sve: u praškove za umivanje lica, u jutarnju toplu limunadu, u potaže i glavna jela i, naravno, u deserte.
Recept ovih kuglica možete menjati i dodavati sastojke po svom ukusu. Na primer, dodati đumbir, cimet ili kakao u prahu, a umesto oraha uzeti badem ili lešnik. Pored urmi, možete dodati soćne suve kajsije ili suvo grožđe. Kuglice je najbolje čuvati u frižideru – na taj način najbolje zadrže oblik i sačuvaju ukus.
Kuglice sa orasima i kurkumom
(za 16 kuglica)
• 1 čaša oraha
• 2/3 čaše ovsenih pahuljica
• 1 kašičica kurkume (plus još par kašika da uvaljate kuglice posle)
• 13 svežih iranskih urmi (ako nisu mnogo sveže i sočne, potopite ih na par sati, a zatim prospite vodu)
U blenderu ili multipraktiku sameljite ovsene pahuljice, zatim dodajte 1 kašičicu kurkume, orahe i ponovo sameljite sve zajedno. Prespite masu u duboku činiju. Operite i očistite urme od koštica, usitnite ih u blenderu i spojite sa ostalim sastojcima u činiji. Mešajte rukama da ispadne ujednačeno „testo“. Napravite kuglice i svaku od njih uvaljajte u kurkumi. Ne zaboravite da dobro operite ruke da ne ostanu žute od kurkume 🙂
Gotove kuglice možete čuvati još par nedelja u zatvorenom kontejneru ili oko mesec dana u zamrzivaču.