Čudotvorna svojstva peruanske make

Kada jedna legenda opstaje hiljadama godina, nemoguće je ne zapitati se ima li u njoj trunke istine. Kako se često nađemo zasuti pričama o „čudotvornim napicima“ i isceljujućim biljkama neobičnih naziva, tako se pronela i legenda o biljci zaslužnoj za impresivne osvajačke pohode drevnih naroda Inka.

Ratnici sa Andskih visoravni od nje su dobijali izuzetnu snagu i izdržljivost. Nije tajna ni da im je posle toga zabranjivana za konzumiranje, prvenstveno zbog snažnog delovanja na polni nagon. Peruanska maka dobila je svojih 5 minuta slave praktično preko noći, a kvaliteti koji su joj se pripisivali zvučali su prilično fascinantno.

Zbog toga je u drugoj polovini prošlog veka napokon skrenula pažnju naučnika. Izučavanju svojstava peruanske make posebno se posvetila dr Gloria Chacon de Popovici, biolog iz Perua. Zahvaljujući njoj je peruanska maka dobila izuzetnu reputaciju, i ubrzo postala proslavljena širom planete.

Peruansko čudo pod lupom svetskih stručnjaka

Kada su drevne legende završile pod mikroskopima naučnika, ispostavilo se i da nisu bile sasvim izmaštane. Sve što su o ovoj biljci znali narodi iz planinskih predela Perua, potvrdila su, hiljadama godina kasnije, istraživanja stručnjaka. Peruanska maka (Lepidium Meyenii) postala je priznata kao lek iz prirode sa neverovatno širokim spektrom blagotvornih svojstava.

Istraživači to pripisuju činjenici da je reč o jedinoj biljci koja raste na nadmorskoj visini od preko 4.000 metara, a uzgaja se za ljudsku ishranu. Veoma je otporna na UV zračenja i niske temperature, što joj omogućava da opstane na tako nepristupačnim terenima. To je ujedno i razlog zbog koga poseduje svoje čudotvorne osobine.

I sama doktorka de Popovici ističe da je u pitanju jedinstvena vrsta, a ona je među prvima uspela da naučno dokaže njenu medicinsku i nutricionističku vrednost.

Naime, peruanska maka je specifična po sastavu jer sadrži skoro 60 fitonutrijenata i čak 20 različitih aminokiselina – od kojih su 11 esencijalne aminokiseline. Potvrđeno je i da u njenom korenu ima 59% ugljenih hidrata, 14% proteina, 9% vlakana i svega 2% masti.

Ono što je čini jednom od najlekovitijih biljaka jeste i sadržaj vitamina, minerala i mikro i makro elemenata, ključnih za pravilno funkcionisanje čovekovog organizma. Pored vitamina B1, B2, B12, C i E, maka je bogata gvođžem, cinkom, kalcijumom, kalijumom, selenom, fosforom, magnezijumom, borom, natrijumom i jodom.

Ipak, jedna grupa nutrijenata čini je posebno hranljivom: to su 4 alkaloida pod imenom makaini i makaedi, a pronađeni su samo u peruanskoj maki. O njenoj dragocenoj ulozi u ljudskoj ishrani govori i to što sadrži neke od esencijalnih materija koje ljudski organizam ne može da stvori sam, već ih je neophodno unositi isključivo putem ishrane.

Peruanska maka: pomoć u borbi za uspostavljanje hormonske ravnoteže

Sve što danas znamo o sastavu ove čarobne biljke, drevnim narodima je bilo poznato pre više od 5 vekova. Za žitelje peruanskih Anda, maka je bila neizostavni sastojak u ishrani jer je spram drugih namirnica imala mnogo veće nutritivne vrednosti. Pored toga, stare civilizacije su je koristile i u medicinske svrhe.

Zabeleženo je i da su španski osvajači bili toliko zadivljeni njenim delovanjem da su umesto zlata koristili peruansku maku kao „valutu“ za naplatu poreza.

Međutim, njena jedinstvena svojstva pokazala su se ključnim upravo u današnjem modernom dobu. Svakodnevica ispunjena brzim tempom, brigama i stresom ostavila je poguban uticaj na čovekovo zdravlje.

Teško da ima osobe koja se nije susrela sa periodima hroničnog umora, sa endokrinim poremećajima, nesanicom, padom životne energije, anksioznošću ili depresijom, a kod žena i problematičnim mesečnim ciklusima, izraženim tegobama tokom PMS-a, sterilitetom ili gubitkom seksualne želje.

Ovo su samo neki od znakova koji upućuju na jedan od najrasprostranjenijih poremećaja današnjeg vremena – hormonski disbalans.

Od brojnih prirodnih preparata koji se tradicionalno koriste u njegovom lečenju, najefikasnijom se pokazala upravo peruanska maka. Tajna njenog delovanja na regulaciju hormonskog statusa krije se u kombinaciji sastojaka koji na prirodan način uspostavljaju ravnotežu u organizmu.

Tradicionalni saveznik u očuvanju zdravlja i vitalnosti

Dok se isprva pokazala veoma efikasnom u povećanju izdržljivosti i energije, peruanska maka, kako se ispostavlja, zapravo utiče na čitav niz telesnih (pa i mentalnih, odnosno kognitivnih) funkcija.

Maka pripada adaptogenima – jedinstvenoj grupi biljnih preparata koja uključuje bilje, korenje i pečurke sposobne da “adaptiraju” (odatle je i naziv), odnosno prilagode svoje delovanje specifičnim potrebama našeg organizma.

Naučnici su dokazali njeno prirodno delovanje u normalizaciji rada metabolizma, i to podjednako kod muškaraca i žena. Osim što jača otpornost celog organizma, peruanska maka prvenstveno deluje na rad endokrinog sistema.

Stimulisanjem hipofize i hipotalamusa, sastojci ove lekovite biljke podstiču žlezde sa unutrašnjim lučenjem da održe optimalan nivo hormona. Time se obezbeđuje uravnoteženo funkcionisanje celog organizma, a pre svega pravilnog hormonskog statusa.

Štaviše, peruanska maka ima veoma pozitivan učinak i kod većeg broja različitih tegoba:

 • Otklanja hronični stres, umor i podiže vitalnost
 • Zbog supstanci koje oponašaju analgetike, ublažava bolove i ima blago sedativno dejstvo
 • Ubrzava regeneraciju ćelija i zarastanje rana
 • Pospešuje mentalne sposobnosti, pamćenje i koncentraciju
 • Usporava starenje kože
 • Pomaže u prirodnoj izgradnji mišićne mase
 • Ublažava simptome depresije i anksioznosti

Ipak, najdelotvornijom se pokazala u podsticanju hormonske ravnoteže. Stručnjaci je preporučuju kao prirodnu zamenu za hormonsku terapiju, i to za žene i muškarce svih starosnih dobi.

Isto tako, lekovita svojstva peruanske make primetili su pripadnici oba pola naročito u srednjim godinama. Muškarci je koriste kako bi na prirodan način ublažili simptome andropauze, mada su zbog uticaja na lučenje testosterona njeni blagotvorni efekti daleko veći. Tako peruanska maka:

 • Povećava pokretljivost i broj spermatozoida
 • Podstiče libido i potenciju
 • Pomaže u tretmanu erektilne disfunkcije
 • Utiče na povećanje plodnosti
 • Deluje kao moćan afrodizijak
 • Podstiče kvalitetniji seksualni život

Kod žena se, pak, pokazala kao moćan saveznik u otklanjanju neugodnih tegoba kako u reproduktivnom periodu, tako i u menopauzi. Zbog pozitivnog dejstva na stabilizaciju nivoa estrogena i progesterona, niz lekovitih svojstava peruanske make postaje još duži:

 • Ublažava valunge, noćno znojenje, smanjenu seksualnu želju i promene raspoloženja, kao i potencijalne probleme sa osteoporozom i radom štitne žlezde
 • Reguliše poremećaje menstrualnog ciklusa
 • Pomaže kod jakih menstrualnih bolova
 • Ublažava simptome PMS-a
 • Pomaže kod problema sa kožom izazvanih hormonskim disbalansom

Uz sve to, peruanska maka jedna je od retkih biljaka koja ne izaziva štetne posledice po zdravlje. Reč je, takođe, o 100% organskom i prirodnom leku, te su i kontraindikacije za njenu upotrebu minimalne. Ipak, onima koji planiraju da je uvrste u svakodnevnu ishranu, savetuje se prethodna konsultacija sa lekarom (nutricionistom, endokrinologom ili ginekologom).

Šta je važno znati o upotrebi peruanskog „čuda iz prirode“?

U ishrani drevnih civilizacija upotrebljavao se koren peruanske make koji izgledom podseća na rotkvu. Isti je slučaj i danas, s tim da se ova biljka prvenstveno koristi kao dodatak ishrani, odnosno dijetetski suplement.

Prilikom svakodnevne primene, njena redovna količina iznosi između 2 do 5 grama na dan. Time se nadoknađuje nedostatak važnih namirnica koje su organizmu neophodne za pravilno i uravnoteženo funkcionisanje. Peruansku maku je moguće koristiti tokom neograničenog vremenskog perioda bez rizika po zdravlje, ali se doziranje uglavnom prilagođava individualnim potrebama organizma.

Ova čudesna supernamirnica na tržištu je dostupna u vidu praha i tableta. Način njene upotrebe je zaista jednostavan: dovoljno je jednu kašičica praha dnevno razmuti u čaši soka, čaja ili jogurta, a najbolji efekat na zdravlje pokazuje se kada se konzumira uz obrok.

Mnogi će se, ipak, pre odlučiti za kozumiranje u vidu tableta. Naime, prah ove biljke ima specifičnu, gorkastu aromu, što bi moglo zasmetati osobama sa osetljivim čulom ukusa.

U tom slučaju, peruanska maka u vidu tableta je jednostavnije (i ukusnije) rešenje za svakodnevnu primenu. Kako je reč o potpuno prirodnom preparatu bez veštačkih dodataka, peruanska maka je već odavno dobila „zeleno svetlo“ i od strane brojnih stručnjaka širom sveta.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + thirteen =