Makovo mleko

Mnoge zemlje imaju svoja tradicionalna zimska i božićna pića. U zemljama Severne Evrope je to najčešće kuvano vino, u Britaniji su grog i punč, u Americi i Kanadi je eggnog… Litvanija, mala država na obali Baltičkog mora, poznata je po svom tradicionalnom zimskom piću, takozvanom makovom mleku koje se sprema za Božić. Njegovi obavezni sastojci su semenke maka, voda i med ili urme.

Mak je šampion po sadržaju kalcijuma: 1460 mg na 100 g, dok ga je u mleku samo 150 mg na 100 g. Od ostalih minerala, mak je bogat manganom, bakrom, fosforom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. Semenke maka su odličan izvor nezasićenih masnih kiselina (pre svega linolne i oleinske kiseline), tiamina i folne kiseline.

Makovo mleko

  • 2 kašike semenki maka
  • 4 sveže urme bez koštica ili 1 kašika meda
  • 1 čaša vode

Potopite semenke maka na sat i po ili duže. Nakon toga ih procedite i zalijte ponovo, ali manjom količinom vode. Dodajte sveže urme i sameljite sve u blenderu dok masa ne dobije svetlu boju. Ja sam koristila štapni mikser, zato je moj napitak ispao malo tamnije boje. Zatim dodajte šolju tople ili hladne vode i još jednom izmiksajte. Procedite napitak kroz sitnu cediljku ili gazu. Masu koja je ostala od ceđenja nemojte bacati. Ako volite mak, možete ga dodati u med ili neki džem. Takođe, možete iskoristiti preostalu masu kao piling za telo.

Ne zaboravite da mak ima sedativno dejstvo, stoga je najbolje popiti makovo mleko uveče ili pre spavanja.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 3 =