Da li vam se dešavalo da hoćete da kupite u prodavnici nešto za grickanje, da prezalogajite, ali kad počnete da čitate sastav, brzo odustanete od te ideje? Čak i večina takozvanih „zdravih“ grickalica sadrži sečer, sojin lecitin, razne emulgatore i konzervanse. Mnogo je bolje da sami napravite musli po svom ukusu i to sa samo zdravim sastojcima.
Takve „grickalice“ možete poneti sa sobom na posao, putovanje ili pojesti kući dok gledate neki dobar film. U ovom receptu nema ni šečera, ni jaja, a od zaslađivača su samo sveže urme, koje su bogate vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima. Ovi plodovi sadrže biljna ulja, kalcijum, sumpor, gvođže, kalijum, mangan, bakar i magnezijum. Urme su odlična alternativa šećeru i savršen zalogaj za brzi priliv energije.
Umesto jaja koristim izuzetno zdrave čia semenke koje, kad se pomešaju sa vodom, stvaraju želatinastu masu i zato su idealne za dodavanje u testo gde igraju povezujuću ulogu. Umesto čia, jaja možete zameniti semenkama lana, ali njih je potrebno samleti za tu svrhu.
Musli sa urmama i suvim grožđem
- 400 g ovsenih pahuljica
- 25 svežih urmi
- 350 ml vode
- 200 g suvog grožđa
- 100g suncokretovih semenki
- 3 kašičice kokosovog ulja
- 4 kašičice čia semenki i 18 kašičica vode (ili 2 kašike mlevenog semena lana i 6 kašika vode)
- 2 kašičice cimeta
Zagrejte rernu na 200°C. Pomešajte čia (ili lanene) semenke sa vodom i ostavite 10 minuta. Operite urme i izvadite iz njih koštice. U blenderu izmiksajte urme, kokosovo ulje i vodu. U ovu masu dodajte ovsene pahuljice, semenke suncokreta, cimet, potopljene čia semenke i dobro promešajte kašikom.
Pleh premažite kokosovim ili drugim uljem. Ravnomerno raspodelite na plehu gotovu smesu i stavite da se peče na 35 minuta. Kad izvadite iz rerne, sačekajte 15 minuta, a zatem isecite na kocke ili štanglice. Gotove musli štanglice čuvajte u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi. I potrudite se da ne pojedete sve odmah. 🙂