O blogu

Zovem se Katja, rođena sam u Moskvi, a od 2004. godine živim u Beogradu. Često putujem i od maja 2017. godine živim na relaciji Indija-Beograd.

Istraživanje je moja omiljena aktivnost, bilo da su u pitanju novi recepti, načini da unapredim svoj životni stil i navike ili putovanja koja me uvek obogate nečim što pre njih nisam imala.

Od kad znam za sebe, volela sam da jedem i da uživam u dobro spremljenoj hrani. Taj proces za mene je mnogo više od pukog utoljavanja gladi i punjenja tela kalorijama. Uživam u ukusima, mirisima, sastojcima, začinima, bojama, teksturama… jednom rečju, pravi sam foodie 🙂

Uz to, otprilike od svoje 20. godine počela sam da aktivno istražujem različite načine ishrane i njihov uticaj na naš organizam. Više od 12 godina ne jedem meso i vrlo brzo sam zapazila brojne benefite vegetarijanskog načina života. Uticaj ishrane na izgled je postao očigledan, ali najveća motivacija su unutrašnje promene.

Moja ishrana se bazira na povrću, voću, mahunarkama, žitaricama, semenkama, klicama – dakle na onome što nam daje priroda. Vrlo retko konzumiram jaja i sir (uglavnom, kozji ili ovčji). To je takozvana whole food plant-based diet.

Postepeno, moj hobi postaje način života i polako prerasta u profesiju. Stalno se edukujem u oblasti zdrave ishrane, posećujem seminare, radionice i predavanja, čitam stručnu literaturu.

Pišem o ishrani za domaće magazine, držim predavanja, kuvam na joga-ritritima i sličnim događajima za grupe i organizujem radionice koje uključuju pripremu zdrave hrane.

Iz moje ljubavi prema prirodi i ekologiji rodio se i jedan proizvod koji sam počela da pravim u avgustu 2019. godine. To su Vita Eco Bags – višekratne vrećice za voće i povrće koje zamenjuju plastične kese. Svu informaciju o njima možete naći ovde.

U avgustu 2018. završila sam kurs holističkog nutricionizma i postala sertifikovani nutricionista.

Moja želja je da putem ovog bloga sa vama podelim svoja znanja, veštine i recepte, koji će vas uveriti da zdrav život i ishrana predstavljaju uživanje, a ne odricanje. Želim da prebacim akcenat sa dijeta, stalnih priča o mršavljenju i brojanju kalorija i da pokažem da svako može da bude zdrav, pun energije i vedrog duha. Pri tome zdrav način života ne treba da bude opsesija bez zdravog smisla i da vam oduzima radost od veselih gozbi i žurki.

Ovde ćete naći moja iskustva u vezi sa zdravom hranom, čišćenjem organizma, izborom namirnica, kao i iskustva mojih prijatelja, stručnjaka i ljudi čije savete cenim.

O ljudima koji vode zdrav život, a pritom su i vegetarijanci, postoji niz stereotipa: da sebe ograničavaju, da su im obroci siromašni i neukusni, a da njihovom organizmu fale mnoge hranljive materije. Ali stvarnost je sasvim drugačija. Vegetarijanska i veganska ishrana, uz racionalan izbor namirnica obezbeđuje sve potrebe našeg organizma i pruža neograničene mogućnosti za kreativnost u pripremi ukusnih jela.

Od mene nikada ne očekujte dosadne recepte, već nešto što nastaje kroz radoznalost i eksperiment.

Pored zdrave hrane i kuvanja, obožavam da vozim motor i da putujem. Obišla sam dosta zemalja Evrope i Azije, među kojima su egzotične destinacije poput Gruzije, Butana, Nepala… Često kombinujem ove tri moje ljubavi: motocikl, hranu i putovanja, pa se vozim po svetu motorom, isprobavam novu hranu i uživam punim plućima.

Iako je blog prvenstveno nastao kao želja da delim recepte i znanja o zdravoj ishrani, imam još puno interesovanja i želim da podelim sa vama korisne i zanimljive informacije vezane za putovanja, sport, knjige, muziku i lifestyle generalno.

Verujem da ljubav prema životu znači i ljubav prema sebi i svom telu. Zato se trudite da u njega unosite život, a nadam se da će vam moj blog u tome pomoći.

KontaKt

Ako želite da me kontaktirate, pišite na katja@vita.rs

Pratite Vitu i na društvenim mrežama:

Facebook, InstagramYoutube, a muzičke mikseve koje pravim za veselo kuvanje možete naći na Soundcloud-u.

 

 

 

PRESS

Intervju za portal EvaOnline čitajte ovde.

Intervju o putovanju po Indiji i Himalajima za ONA Magazin čitajte ovde.

Članci o Indiji za portal Before&After su ovde.

Članci za magazin Lepota&Zdravlje:

Ajurveda u modernoj kuhinji

Adaptogeni    

Plave zone

Vipasana – 10 dana tišine

Moji recepti se redovno objavljuju u ONA Magazinu:

      

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus