Crvena pasta sa cveklom i kozjim sirom

Danas sa vama delim recept fenomenalnog jela koje je: 1. Preukusno 2. Prelepo izgleda 3. Super lako se pravi 4. JEFTINO 5. Neobično, a pravi se od običnih sastojaka (sve kako ja volim).

Upotreba cvekle stimuliše rad mozga, čisti krvne sudove od viška holesterola, jača zidove krvnih sudova, doprinosi boljem radu kardiovaskularnog sistema i pomaže protiv glavobolje. Cvekla se preporučuje u slučaju povećanog krvnog pritiska i ima brojne benefite za rad bubrega.

Treba napomenuti da nakon termičke obrade ovo povrće ne gubi mnogo vrednih nutrijenata. Šta više, deo njih se nakon kuvanja lakše vari i usvaja našim organizmom.

Sa cveklom treba da budu oprezni oni koji imaju kamenove u mokraćnom sistemu ili u bubrezima, jer cvekla može da podstakne kretanje kamenova.

Sastojci za 2 porcije:

  • 2 srednje cvekle
  • 200 g špageta (bolje integralnih)
  • 1 kašika kokosovog ulja, gi putera ili običnog putera
  • 1-2 čena belog luka
  • so, biber
  • Beli sir koji volite (moj izbor je mladi kozji)
  • *vegani mogu da naprave tofu scramble
  • Zeleniš za ukras i dodatnu aromu (sremuš, vlašac, bosiljak, matoviljac, rukola, mladi luk…)

Priprema:

Naseckajte cveklu na srednje komadiće i skuvajte dok ne omekša. Izblendirajte je zajedno sa belim lukom i malo vode (u kojoj se kuvala) da postane pire.

Odvojeno skuvajte špagete u vreloj vodi sa malo soli i maslinovog ulja. Procedite špagete, ali ostavite malo vode u kojoj su se kuvale.

U dubokom tiganju na kokosovom ulju ili puteru dinstajte cveklu na slaboj vatri oko 5 minuta. Dodajte malo soli i bibera. Ako počne da se lepi za tiganj, dodajte malo vode od paste.

Dodajte špagete, promešajte i dinstajte još par minuta.

Izručite pastu na tanjire, preko dodajte sir i sitno naseckan zeleniš.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 9 =