
Kada dođu hladni dani, volim da pečem povrće u rerni. Najčešće pečem bundevu. Bundeva je odlična u svakom obliku – kuvana, pečena, u salati, čorbi, piti ili rižotu. Ali pečena bundeva i sama po sebi može da bude odličan specijalitet, posebno u kombinaciji sa aromatičnim začinskim biljem koje oplemenjuje njen ukus. S obzirom da me često mrzi da sečem sirovu bundevu i da skidam koru sa nje, ovaj recept za pečenje je savršen, jer je potrebno samo preseći celu bundevu na pola, staviti je u rernu i zaboraviti na nju na sat vremena. Kad se tako zapeče, bundeva omekša, a kora može posle da se lako skine.
Pečena bundeva sa ruzmarinom
- 1 bundeva (1,5 – 2 kg)
- prečišćen puter gi ili neko drugo ulje
- začinsko bilje (ruzmarin, žalfija, majčina dušica, bosiljak itd)
- so, biber
Zagrejte rernu do 180 stepeni. Isecite bundevu na pola. Izvadite kašikom semenke. Namažite unutrašnjost bundeve puterom ili uljem, posolite, dodajte biber, ruzmarin i druge omiljene začine: bosiljak, žalfiju, kadulju, majčinu dušicu ili druge. Uvijte svaku polovinu bundeve u pekarski papir i stavite u rernu. Pecite je oko sat-sai i po (u zavisnosti od debljine kore) dok bundeva ne postane mekana. Gotovu bundevu možete iseci na kriške zajedno sa korom ili na kockice bez kore.