Pečeni karfiol sa sosom od pečuraka

Bez obzira da li ćete ovo jelo poslužiti za neku posebnu priliku ili ručak vikendom, sigurno će postati hit!

Ono što razlikuje ovaj sos od pečuraka je njegov bogat ukus koji dobijamo zahvaljujući suvim vrganjima. Kad ih potopimo u vreloj vodi, suve pečurke puštaju svoju jaku aromu. Ako ne možete da nađete suve vrganje, možete koristite bilo koje suve pečurke.

Nije bitno koliko velike glavice karfiola koristite, svakako ćete ih podeliti na cvetove. Ovako spremljen karfiol možete poslužiti kao samostalno jelo, a uz njega lepo ide i pečeni ili kuvani krompir, boranija ili salata od svežeg povrća.

Pečeni karfiol sa sosom od pečuraka

Za sos od pečuraka:

  • 30 g suvih vrganja (ili drugih suvih pečuraka)
  • 250 g svežih šampinjona
  • maslinovo ulje
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 4 kašike skroba
  • 1 kocka za supu sa povrćem

 Za karfiol:

  • 1 velika ili 2 manje glavice karfiola
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • 1 kašičica sušenog origana
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice bibera
  • ulje
  • veza svežeg peršuna

Zalijte suve pečurke sa vrelom prokuvanom vodom (2 šolje) i ostavite da odstoje barem 20 minuta.

Zagrejte rernu do 200ºC. Podelite karfiol na srednje cvetove. U maloj činiji pomešajte so, biber, oregano i majčinu dušicu (ili drugo začinsko bilje po želji). Poređajte karfiol na pleh, pospite začinima sa svih strana i preko poprskajte uljem. Stavite u rernu da se peče. Nakon 15 minuta, okrenite cvetove karfiola i pecite još 15-20 minuta, dok ne postanu zlatne boje.

Dok se karfiol peče, naseckajte šampinjone. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno naseckan crni i beli luk, šampinjone i dinstajte oko 6 minuta. Procedite suve pečurke, ali sačuvajte tečnost u kojoj su bile. Zagrejte je, a kada provri dodajte  kocku za supu i kuvajte par minuta. Za to vreme naseckajte suve pečurke na sitne komadiće i dodajte u tiganj sa šampinjonima. Pospite pečurke skrobom, dobro promešajte i dinstajte par minuta. Zatim dodajte so, biber i supu i dinstajte na slaboj vatri 10-tak minuta, povremeno mešajući.

Izmiksajte sos od pečuraka u blenderu. Ako volite da neke pečurke ostanu u komadima, odvojite ih pa dodajte u sos na kraju. Kada je karfiol gotov, poslužite ga uz topli sos, a preko pospite naseckanim peršunom. Ukoliko vam ostane višak sosa, možete ga kasnije poslužiti uz krompir, batat ili drugo pečeno povrće, ili jednostavno namazati na neki zdravi hleb od integralnog brašna i dopuniti mladim sirom.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + 16 =