Pesto je popularni sos koji se koristi u italijanskoj kuhinji. Njegovi osnovni sastojci su maslinovo ulje, sveži bosiljak, sir i pinjoli. U ovom „raw&vegan“ receptu ostavljamo samo bosiljak i maslinovo ulje, a druge sastojke menjamo za super zdravi brokoli, orahe, limunov sok i beli luk. Na taj način možete za jedno veče pojesti skoro celu glavicu sirovog brokolija, koji je izuzetno bogat vitaminom C i antioksidantima.
Pesto od brokolija
- 1 srednja glavica brokolija
- 10 listića svežeg bosiljka
- sok ½ limuna
- ½ šolje oraha
- 2 čena belog luka
- 1/3 čaše maslinovog ulja
- 1-2 kašike vode
- so, biber
Naseckajte cvetiće brokolija i zajedno sa ostalim sastojcima ubacite u blender i dobro izmiksajte. Probajte i ako treba dodajte još soli i bibera. Ako je pesto ispao suviše suv, dodajte maslinovo ulje ili vodu. Služite pesto kao predjelo, uz salatu, pastu ili drugi prilog. Možete i da ga mažete na lanene pločice ili neki hrskavi hleb.