Pesto od koprive je idealan način upotrebe jer koristite sirovu biljku, a samim tim unosite sve korisne nutrijente koje ona sadrži.
Kopriva je bogata hlorofilom, proteinima, vitaminima C, A, B2, B5, K, kao i mineralima (fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, silicijum).
Možete da mažete ovaj namaz na hleb, tortilje, da dodajete u paste i salate.
Sastojci:
- 3 čena belog luka
- 1/2 čaše oraha
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- 3 čaše svežih listova koprive
- 1/2 čaše rukole
- 2 kašike limunovog soka
- 1/3 kašičice soli
- 1/3 kašičice bibera
Operite rukolu i koprivu. Ubacite sve sastojke u blender i sameljite na velikoj brzini. Probajte i ako treba dodajte još ulja ili malo vode, soli ili bibera. Gotov pesto stavite u teglicu. Možete ga čuvati u frižideru i do 2 nedelje ili ga možete zamrznuti.