
Kafa je omiljeno piće u Srbiji i odavno je postala obavezan deo druženja. Često je konzumiramo samo zbog navike, ne razmišljajući o posledicama. Da li smo se ikada zapitali šta kafa čini našem telu?
Ranije sam pila mnogo kafe (oko tri šolje dnevno) i nisam videla u tome ništa loše. Čak sam nailazila na članke u ženskim časopisima u kojima su autori tvrdili da je kafa izuzetno zdrav napitak. Međutim, videla sam da su mnogi ljudi koji su počeli da vode zdrav život prestajali sa konzumiranjem kafe. Zašto? – pitala sam se i nisam nalazila dobro formulisane argumente o štetnosti kafe. Sve dok ih nisam našla kod Krejga Somersa, joga instruktora, certifikovanog nutricioniste i autora poznate knjige „Biblija sirove hrane“ (The Raw Food Bible).
Prema njegovim rečima, kafa može da bude korisna ako se sa njom ne preteruje. Situacije kada vam je neophodno da ostajete budni iz nekog posebnog razloga savršene su da se iskoristi ova droga (a jeste droga), ali ako ste potpuno zdravi. Važno je da ne konzumirate kafu svakodnevno, jer može da stvori jaku zavisnost (za većinu ljudi) i da postane uzrok određenih problema.
Kofein povećava lučenje želudačne kiseline, remeti metabolizam masti, privremeno diže krvni pritisak i povećava nivo šećera u krvi. Može da izazove gorušicu i bol u želucu i može da bude uzrok migrene i benignog tumora dojke. Kod teških zavisnika od kafe mogu da se razviju poremećaji želuca, ubrzan rad srca, anksioznost i nesanica. Kofein privremeno povećava koncentraciju, ali dugoročno smanjuje ukupnu sposobnost koncentracije. Kafa povećava rizik nastanka dijabetesa, infarkta, tromboze i više kancerogenih bolesti.
Pored visokog sadržaja kofeina, kafa takođe sadrži oksalnu kiselinu, čak i ako je bez kofeina. Oksalna kiselina vezuje se za minerale u digestivnom traktu i sprečava njihovu apsorpciju, što se povezuje sa osteoporozom. Oksalnu kiselinu povezuje se i sa nastankom kamena u bubrezima.
U knjizi „Otrov sa velikim K“ doktori Agata i Kelvin Traš navode da “Postoji najmanje 100 štetnih hemijskih jedinjenja u kafi, uključujući acetaldehid, sirćetnu kiselinu, amonijak, etanol, metanol, naftalen, fenol i vodonik sulfid… Mnogi ljudi uzimaju oko 1/10 smrtonosne doze svaki dan i čak i u jednoj šolji kafe vrebaju supstance koje ozbiljno utiču na telo. Žene koje piju samo jednu šolju kafe dnevno imaju gotovo tri puta veći rizik od dobijanja raka bešike, nego oni koji ne piju kafu(!)“.
Zato – zašto bismo koristili drogu kao što je kofein? U suštini, zdrava ishrana i fizička aktivnost ujutru napuniće vas kvalitetnijom energijom, koja neće nestati kada kofein prestane da radi. Ali ako već volite da popijete šoljicu nekog „energetskog“ pića ujutru, predstavljam vam napitke bez kofeina koji po svojim karakteristikama mogu da zamene kafu.
1. Topla ili mlaka voda sa limunom. O koristi vode sa limunom ujutru na prazan stomak sada znaju već mnogi. U ajurvedi voda sa limunom koristi se za pokretanje rada probavnog sistema i za izbacivanje toksina. Pored toga, ovaj napitak jača imunitet, uravnotežuje PH vrednost u organizmu i hidrira limfni sistem. Ali malo ko zna da ovo zdravo piće odlično vas probudi ujutru. Dakle, čaša tople vode sa sokom polovine limuna (lakše je nego skuvati kafu) je naš najbolji prijatelj ujutru!
2. Ceđeni sokovi. Proces buđenja počinje još u fazi pripremanja svežeg soka: treba da sklopite sokovnik, smislite od kojih sastojaka ćete ga napraviti, oljuštite voće i povrće, preživite grozno zujanje sokovnika i tek onda dobijete svoju porciju jutarnje svežine. Ali za svoj trud dobićete vrednu nagradu! Freš će probuditi ceo organizam, poboljšaće tonus i raspoloženje i napuniće vas vitaminima. Ujutru se preporućuje da pravite ceđene sokove ne od kiselog, već od slatkog voća i povrća (kruška, jabuka, cvekla, šargarepa). Sok od nara je jedan od najjačih prirodnih energetika, a lepo se kombinuje sa drugim sokovima.
3. Čaj od đumbira. Umesto vode sa limunom ujutru možete zakuvati čaj od korena đumbira. Treba samo da oljuštite komadić (2-3 cm) đumbira, narendate ga ili sitno naseckate, a zatim ga prespite vrelom vodom i poklopite. Ostavite da odstoji pet minuta. Kako bi čaj od đumbira bio još ukusniji, dodajte malo limunovog soka, meda ili nane. Đumbir povećava tonus i daje vam više energije od kafe. Čak i sam miris đumbira bori se sa umorom… Pošto đumbir greje, ovaj čaj ostavite za zimska jutra.
4. Cikorija. Uz pomoć cikorije možete da prevarite samog sebe. Prah cikorije po izgledu liči na instant kafu, a i ukusom podseća na nju. Cikorija je mnogima poznata kao zamena za kafu, ali ona ne sadrži kofein. Cikorija jača imunitet, poboljšava metabolizam i smiruje nervni sistem. Zato ćete stići na posao smireni, a ne nervozni. U prodavnicama zdrave hrane možete naći „Divku“, zamenu za kafu od prženog korena cikorije i prženog ječma.
5. Mešavina čajeva „Guten morgen tee“ od Alverde.
U prodavnicama DM redovno kupujem ovu organsku mešavinu čaja koja se sastoji od listova kupine, komorača, miloduha, sladića i nane. Šolja ovog toplog čaja od lekovitih biljaka sa osvežavajućim malo slatkastim ukusom daje mi energiju za ceo dan.
Što se mene tiče, svoje jutro najčešće započinjem šoljom tople vode sa limunom, a malo kasnije ili u toku dana popijem šoljicu „Guten Morgen“ čaja.
Mislim da je jako dobro rešiti se bilo koje zavisnosti, pa makar i od kafe. A kada vam sledeći put bude ponuđena kafa, razmislite da li da je popijete ili ćete se okrenuti nekom zdravijem napitku.
Читао сам доста о штетности напитка од кафе, али такође нико не оспорава да подиже концентрацију па је понекад попијем када учим/истражујем (само ја када кажем кафа не мислим на прашкове 150у1 него на “домаћу”), мада у исту сврху може да се користи и какао 🙂
Kafa ipak ima i prednosti, jedna od njih je sposobnost da ubrza sagorevanje masti. Kada se kafa konzumira pre fizičke aktivnosti može da podstakne korišćenje ćelija masti kao izvora energije, umesto korišćenje glikogena. Takođe kofein iz kafe će ubrzati vaš metabolizam, a posledica će biti sagorevanje više kalorija tokom dana. Takođe, kofein i druge supstance iz kafe deluju na smanjenje apetita.
Draga Irina, postoje i zdravije nacine da ubrza metabolizam i da sagoreva masti. Naprimer, đumbir ima slično dejstvo, a mnogo je zdraviji.
Pingback: 7 zdravih promena u ishrani | Vita