Gruzinska kuhinja: phali od cvekle i spanaća

Gruzinska kuhinja bogata je zdravim jelima od povrća, a orasi, beli luk i korijander su sastojci skoro u svakom jelu. Phali (пхали) je jedno od najpopularnijih predjela u gruzinskoj kuhinji.

Izuzetno je zdravo, a pravi se lako i brzo. Odličan je recept za početnike, jer proporcije sastojaka nisu stroge i teško možete pogrešiti.

Pravi se iz dva dela: prvi deo se ne menja, a to je miks od oraha, crnog i belog luka, svežeg korijandera, začina i soli. A drugi deo je osnovni sastojak, najčešće je spanać, cvekla (koren i lišće), pečurke, boranija, kupus, pa čak i mlada kopriva.

Po strukturi phali najviše podseća na paštetu, zato sve sastojke neophodno je dobro usitniti – u blenderu, secku ili mašini za mlevenje mesa. U Gruziji se ovo predjelo jede kako svaki dan, tako i za praznike: nekoliko vrsta phalija u raznim bojama super izgleda na prazničnom stolu.

Na proleće se pravi od mladog bilja (spanać, kopriva, blitva), a zimi od cvekle, boranije i pečuraka. Phali se često služi na listovima salate i dekoriše semenkama nara.

Danas ćemo spremati dve vrste phalija – od cvekle i od spanaća. Ako vam se dopadne, sledeći put možete da pravite i sa drugim povrćem. Neka vam gruzinska kuhinja posluži kao inspiracija!

Phali od cvekle

  • 2 manje ili 1 veća cvekla (200g)
  • 50 g lišća cvekle (opciono)
  • 100 g oraha
  • ½ -1 glavice crnog luka
  • 1 kašika biljnog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 3-4 grančice svežeg korijandera (može i peršun)
  • ½ kašičice korijandera u prahu
  • Prstohvat ljute papričice u prahu (opciono)
  • So po ukusu
  • Semenke nara (za ukras)

Oljuštite i naseckajte cveklu na kockice. Ubacite u vrelu slanu vodu i kuvajte dok ne omekša (oko 30 min).  Ubacite lišće od cvekle u vrelu vodu. Sačekajte par minuta dok ne omekša. Izvadite i procedite da ne ostane viška tečnosti. Prospite ostalu vodu. Ohladite cveklu.

Sitno naseckajte i izdinstajte crni luk na ulju dok ne postane zlatne boje.

Spojite u blenderu orahe, beli luk i lišće od cvekle. Odvojeno usitnite cveklu, ali ne previše, da se ne pretvori u pire. Treba da ostanu sitni delovi.

Spojite sa masom od oraha, crnim lukom i sve dobro promešajte kašikom. Dodajte so, začine, sitno naseckan korijander i još jednom promešajte. Po ukusu možete dodati i malo vinskog sirćeta ili soka od nara. Formirajte kuglice i dekorišite semenkama nara. Služite kao hladno predjelo.

Phali od spanaća

  • 200 g spanaća
  • 50 g oraha
  • ½ glavice crnog luka
  • 1 kašika biljnog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 2-3 grančice svežeg korijandera (može i peršun)
  • ½ kašičice korijandera u prahu
  • Prstohvat ljute papričice u prahu (opciono)
  • So, biber po ukusu
  • Semenka nara (za ukras)

Spanać zalijte vrelom vodom i sačekajte par minuta dok ne omekša. Procedite i iscedite višak vode rukama, naseckajte.

Sitno naseckajte i izdinstajte crni luk na ulju dok ne postane zlatne boje.

Spojite u blenderu orahe, beli luk i spanać. Nemojte da blendirate previše, treba da ostanu sitni delovi.

Dodajte crni luk, so, začine, sitno naseckani korijander i još jednom promešajte kašikom. Po ukusu možete dodati malo vinskog sirćeta. Formirajte kuglice i dekorišite semenkama nara. Služite kao hladno predjelo.

Ako želite da probate druga jela gruzinske kuhinje, spremite ove specijalitete:

Pasulj sa narom

Pasulj sa orasima

Rolnice od patlidžana sa orasima

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 18 =