Veliki sam ljubitelj pice, a od kad sam prestala da jedem pšenicu i proizvode od pšeničnog brašna, moram da pronalazim alternativna rešenja za omiljena jela. Šta je najvažnije u svakoj pici? Naravno podloga!
Uspela sam da pronađem savršeno rešenje za pravljenje idealne zdrave hrskave kore za picu koja nema u svom sastavu ni brašno, ni jaja, ni kvasac – samo sirova potopljena heljda, samlevena u blenderu sa malo vode, maslinovog ulja i začina. Preko možete da stavite bilo šta po vašem ukusu – može i sir i pečurke i bilo koje povrće. Ovaj put sam pravila picu sa grilovanim patlidžanom i paprikama koju sam odmah pojela. Da se ovakve pice prodaju u našim picerijama, išla bih tamo svaki dan. 🙂
Pica od heljde sa grilovanim povrćem
Za podlogu:
- 1 ¼ šolje (oko 250g) sirove heljde – potopljene preko noći ili nekoliko sati
- 1/3 šolje vode
- 1 kašika maslinovog ulja za testo i još malo za podmazivanje pleha
- so i sveže mleveni biber (po ukusu)
- sveže ili suvo začinsko bilje po želji (majčina dušica, oregano, mirođija, bosiljak itd)
- 1 čen izgnječenog belog luka ili beli luk u prahu (po želji)
Za punjenje:
- 1 glavica belog luka
- 1 patlidžan
- 2 paprike (crvena i žuta/zelena)
- maslinovo ulje
- čili paprika u prahu
- so, biber
- sir (po želji)
- sveži i/ili suvi paradajz (po želji)
- zeleniš (rukola, peršun, korijander, raštan itd)
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Naseckajte patlidžan na kolutove, a paprike – na trake. U šoljici pomešajte maslinovo ulje, so, biber i čili papriku. Poređajte kolutove patlidžana i papriku na veliki pleh i namažite maslinovim uljem sa začinima. Beli luk očistite, namažite čenove maslinovim uljem, uvijte u alufoliju i stavite na pleh. Pecite oko 15-20 minuta. Izvadite iz rerne i stavite sa strane.
Dok se povrće peče, napravićemo „testo“ za podlogu. Kupujem organsku heljdu u DM-u, ali je ima sada u mnogim prodavnicama zdrave hrane. Dobro isperite potopljenu heljdu. Spojite je sa vodom i maslinovim uljem. Dodajte so, biber i ostale začine (ako želite) i izmiksujte masu u blenderu. Zrna heljde dobro omekšaju nakon potapanja, tako da za pravljenje „testa“ može da se koristi i štapni mikser.
Zagrejte rernu na 250 stepeni. Stavite u rernu dva prazna okrugla pleha (prečnika oko 25 cm) na 5 minuta (ako imate samo jedan pleh, pecite prvo jednu koru, zatim po istom principu drugu). Izvadite plehove iz rerne, stavite po 1-2 kašike maslinovog ulja na svaki pleh i vratite u rernu na još 3 minuta. Izvadite plehove ponovo i brzo sipajte u njih testo , ravnomerno ga raspoređujući kašikom. Pecite 10 minuta, zatem okrenite podloge i pecite još 10 minuta. Izvadite plehove iz rerne i smanjite temperaturu do 200 stepeni.
Stavite kore na veliki pleh ili na papir za pečenje. Premažite ih ispečenim čenovima belog luka. Poređajte patlidžan i paprike tako da pokriju što veću površinu podloge, možete dodati sveži ili sušeni paradajz. Stavite pice u rernu na 10 minuta. Gotove pice ukrasite svežim začinskim biljem. Malo ohladite pice pre nego što ih isecite.
Uživajte u najzdravijoj pici na svetu! 🙂
Super recept! Koji blender koristis da bi izmiksala heljdu? 🙂
Isidora, hvala! Koristim Vegavita blender za sve 🙂