
Ovaj pilav se lako i jednostavno pravi, a sastojci mogu svaki put da se menjaju. Umesto batata možete staviti bundevu, a kus-kus zameniti sa integralnim pirinčem, bulgurom ili kinoom (za bezglutensku varijantu). U svakom slučaju dobićete ukusno i aromatično jelo.
U ovoj kombinaciji pilav ispadne malo slatkast zbog batata i suvih kajsija, dok mu tostirani orasi dodaju poseban šmek.
Batat (slatki krompir) volim već dugo i drago mi je da sada ne mogam da jurim na drugi kraj grada da ga nađem, jer se prodaje u lokalnoj Idei i na Kaleniću. Batat je izuzetno zdrava namirnica, ima veliki sadržaj vitamina (A, B, C, E), minerala (magnezijum, kalijum, kalcijum i gvožđe), beta karotena i vlakana, neophodnih za pravilno funcionisanje creva. Batat koristim za potaže (odličan je u kombinaciji sa šargarepom), pečem ga u rerni, pravim pire, dinstam sa drugim povrćem… I nikad ne dosadi!
Pilav sa batatom i suvim kajsijama
- 1 stabljika celera
- 2 srednja ili 1 veliki batat
- 250 g kus-kusa
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašičica suve majčine dušice
- ¼ šolje sitno naseckanih suvih kajsija
- ½ kašičice mlevene kurkume
- ½ šolje tostiranih oraha
- gi ili maslinovo ulje
- so i biber
- Veza svežeg peršuna
Naseckajte celer i batat (na kockice). Zagrejte ulje u dubokom tiganju, dodajte celer, batat i beli luk. Poklopite i dinstajte na srednjoj vatri 10 minuta. Možete dodati malo vode da se ne bi sastojci lepili za tiganj. Skuvajte kus-kus prema uputstvu sa pakovanja, odnosno zalijte ga vrelom slanom vodom, promešajte, dodajte malo ulja i poklopite da nabubri. U tiganj sa batatom dodajte naseckane suve kajsije (ja ih obavezno operem pre upotrebe), majčinu dušicu, so, biber i kurkumu. Promešajte i dinstajte još malo dok batat ne bude dovoljno mekan (proverite viljuškom). Spojite sa kus-kusom, dobro promešajte i ostavite na slaboj vatri još par minuta. Gotov pilav pospite svežim peršunom i tostiranim na tiganju orasima. Prijatno!