Bezglutenska pita sa povrćem i ajvarom

Ovo bombastično jelo sa zanimljivim sastojcima će vas sigurno oduševiti i postati jedno od omiljenih. Ne sadrži gluten, bogato je proteinima, a dodavanje ajvara u „testo“ je potpuno fenomenalni trik, koji ću sigurno isprobavati i u drugim receptima. Kuvana kinoa pokazala se kao odlična baza za testo.

Ova pita može da bude skroz veganska ako zamenite jaja potopljenim lanenim ili čia semenkama. Ako volite ljuto, umesto blagog ajvara stavite ljuti. Umesto kukuruznog ili ovsenog brašna možete uzeti bilo koje drugo, ali u tom slučaju pita neće biti gluten free.

Sastojci:

  • ½ čaše kinoe (suve)
  • ½ veće ili 1 manja tikvica
  • ½ paradajza
  • 2 jajeta (ili potopljene čia/lanene semenke)
  • ½ crnog luka
  • 150-200 g ajvara
  • ½ čaše kukuruznog ili ovsenog brašna
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera

Priprema:

Operite kinou i skuvajte je u 1 čaši vode dok ne upije svu vodu. Kad se skuva, stavite na prozor da se malo ohladi (zbog kasnijeg dodavanja jaja).

Sitno naseckajte crni luk i izdinstajte ga na malo ulja. Tikvicu i paradajz naseckajte na kockice.

Zagrejte rernu do 180 stepeni. U činiji umutite jaja, brašno, kinou i povrće. Dodajte so, biber i ajvar. Dobro promešajte da se ajvar jednako rasporedi.

Namažite pleh uljem ili stavite pekarski papir, izručite „testo“, izravnajte ga kašikom i pecite 35 minuta.

 

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + 16 =