Za pripremu ovih pljeskavica potrebno vam je manje od pola sata, a odlične su za brzi doručak ili laganu večeru.
Obožavam da eksperimentišem sa ovim takozvanim pljeskavicama od povrća. Pravim ih od krompira, pečuraka, karfiola, tikvica, bundeve i drugog povrća… U ovoj varijanti osnova je rendana šargarepa, uz dodatak spanaća, a kukuruz šećerac im ovde daje slatkasti ukus i zanimljivu teksturu. Trudite se da nađete gotov kukuruz u tegli ili konzervi bez dodatog šećera.
Pravila sam ove pljeskavice i sa jajima, i sa čia semenkama (veganska verzija). Oba puta je ispalo odlično, samo pljeskavice sa jajima bolje drže oblik dok ih okrećete na tiganju.
Pljeskavice od šargarepe, spanaća i kukuruza
Sastojci za dve porcije:
- 2 srednje šargarepe
- 1 čaša naseckanog spanaća
- 2 kašike kukuruza šećerca
- 4-5 kašika palente ili kukuruznog brašna
- 2 jajeta ili 2 kašike čia semenki potopljenih 10 min u 6 kašika vode
- so, biber, začini po želji
Sitno narendajte šargarepu i dinstajte je 5 minuta u poklopljenom tiganju da malo omekša. Dodajte naseckani spanać, promešajte i ostavite poklopljeno još 1 minut.
U dubokoj činiji spojite sa ostalim sastojcima, a jaja/čia dodajte na kraju.
Zagrejte ulje u tiganju i kašikom izručite „testo“ u obliku pljeskavica, malo izravnajte kašikom. Ili možete rukama oblikovati pljeskavice i onda staviti na tiganj.
Pržite na srednjoj vatri 3-4 minuta sa svake strane, dok ne porumeni.
Možete da poslužite uz pesto sos, humus ili ajvar.