Na pijacama se već pojavio sveži grašak, koji obožavam i koristim u pripremi mnogih jela. Odličan je sastojak za čorbe, jer se brzo kuva i dobro kombinuje sa drugim povrćem. U ovoj prolećnoj čorbici sam ga spojila sa tikvicom i prazilukom i rezultat je fantastičan!
Iako su sastojci jednostavni, potaž je preukusan, dobro zasiti, a posebnu aromu mu daju kokosovo ulje, kurkuma, sveži đumbir i mirođija. Za ovaj recept možete uzeti i zamrznuti grašak, ali dok traje sezona uvek je bolje iskoristiti sveži.
Sastojci:
- 1 velika ili 2 male tikvice
- ½ štapa praziluka
- 1 čaša zelenog graška
- 1 kašika kokosovog ulja
- ½ kašičice kurkume
- 2-3 cm svežeg korena đumbira
- 3 čena belog luka
- ½ veze mirođije
- Semenke susama za ukras
Priprema:
Naseckajte tikvice na kockice, a praziluk na tanje kolutove. Oljuštite beli luk i đumbir i sitno narendajte. Mirođiju sitno naseckajte.
U loncu srednje veličine skuvajte 1 litar vode. U vrelu vodu dodajte tikvice i kuvajte 5-7 minuta.
Dok se tikvice kuvaju, na kokosovom ulju dinstajte praziluk, stalno mešajući. Posle 5 minuta dodajte beli luk i đumbir, dobro promešajte i dinstajte još par minuta. Zatim dodajte kurkumu, promešajte i ugasite vatru. U lonac sa tikvicama dodajte grašak i gotov praziluk sa začinima.
Kuvajte još 5-7 minuta, posolite, dodajte svežu mirođiju i izblendirajte štapnim mikserom. Iako uglavnom koristim blender kako bih dobila ujednačenu teksturu potaža, za ovu čorbu je ipak bolji štapni mikser, jer je lepše da poneko zrno graška ostane celo.
Kada služite potaž, u tanjir možete staviti još mirođije i tostirane semenke susama. Prijatno!