Punjeni avokado

Pre neki dan sam u jednom beogradskom restoranu probala punjeni avokado koji mi se jako dopao. U tom jelu avokado je bio kratko zapečen, a posle punjen miksom svežeg paradajza, kukuruza i još nečega. Rešila sam da napravim svoju verziju, samo bez kukuruza jer je sada vrlo teško naći organski kukuruz.

Avokado je jedan od najhranljivijih plodova u prirodi, bogat kalcijumom,kalijumom, magnezijumom i natrijumom. Sadrži vitamin C, B, E, riboflavin i niacin. Avokado je odličan izvor nezasićenih masnih kiselina, a njegova dijetalna vlakna regulišu probavu.

Sirov avokado se najčešće koristi za pripremu različitih namaza i salata. Termički obrađen avokado možete dodavati glavnim jelima ili, kao u ovom receptu, da ga napunite povrćem.

U suštini avokado možete da punite bilo kojom kombinacijom sitno naseckanog svežeg ili kuvanog povrća i začinskog bilja. Pustite maštu na volju!

Punjeni avokado

(2 porcije)

  • 2 veća avokada
  • 1 paradajz
  • 1 slatka paprika
  • kozji sir
  • par grančica mirođije
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika soka limuna ili limete
  • rukola
  • so
  • biber

Plodove avokada operite i isecite uzduž napola. Izvadite košticu. Napravite kockaste zaseke na avokadu. Pomešajte ulje, limunov sok i so i namažite time unutrašnjost plodova. Stavite u rernu zagrejanu do 200 stepeni na 10 minuta.

punjeni avokad 3

Dok se avokado peče, sitno iseckajte paradajz, papriku i kozji sir. Pomešajte povrće sa naseckanom svežom mirođijom i pobiberite. Kada se avokado ispeče, napunite ga povrćem i ukrasite listićima rukole. Jedite kašićicom zajedno sa „mesom“ avokada. Zbog visoke hranljive vrednosti avokada, ovo jelo je sasvim dovoljno za neku užinu ili čak i večeru.

punjeni avokad 2

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

One Comment

  1. Draga Katja,

    Sasvim slucajno sam naletela na Vas blog, ali sam presrecna zbog toga:)! Sacuvacu ga pa cu, dok smo u Beogradu, da mu se vracam kad god mi zafali ideja za neki obrok ili informacija o namirnicama koje su tamo dostupne! 🙂

    Malopre sam vec postavila pitanje o avokadu, putem nekog drugog posta, ali ovde vidim da ga i sami koristite u ishrani… Gde ga kupujete? Pre 2 godine mi je drugarica kupila 2 komada u Pancevu, ali su bili ocajni… nadam se da cu ovoga puta naci dobar, jer obozavam da ga jedem i koristim ga svakodnevno:)…

    Hvala Vam unapred i sve najbolje!
    Olivera 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × four =