Kako spremiti ramen kod kuće

Ramen je jelo azijske kuhinje koje može da se jede u bilo koje doba dana. Zašto? Jer postoji puno vrsta ramena – neke su  masne, neke su lagane, neke odlično zasite.

U ovo jelo možete da dodajete praktično sve što imate u frižideru. A ja ga posebno volim jer sam veliki obožavalac čorbastih jela, a ovde imate 2 u 1 – i supu i ceo obrok.

Spremanje ramena kod kuće može da bude veoma kreativan proces u kom mogu da učestvuju svi članovi porodice.

Princip pravljenja ramena je jednostavan: potrebno je odvojeno spremiti sve sastojke koje ćete ubaciti u ramen, onda posebno skuvati supu i rezance, i onda sve spojiti u tanjiru.

U ovom receptu pravim ramen od onog što sam imala kod kuće. Pored ili umesto navedenih sastojaka možete dodavati unapred spremljeno meso, četi paradajz, belu rotkvu (dajkon), mladi zeleni luk, krastavac, kukuruz šećerac i dr.

Supa za vegetarijansku verziju se obično pravi sa dodavanjem miso paste, ali pošto je nisam imala, napravila sam supu sa organskom kockom od povrća.

Što se tiče rezanaca, japanci uglavnom koriste heljdine rezance (soba), ali vi možete uzete one koje volite i imate – pirinčane, pšenične, speltine i dr. Ja sam uzela domaće integralne špagete od durum pšenice.

Sastojci (za 3 porcije)

  • 200 g tofua
  • 800 l vode
  • 2 kocke za supu ili 5 kašika miso paste
  • 1-2 čena belog luka
  • ½ glavice crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • ½ kašika narendanog đumbira
  • 6 kašika soja sosa (ili tamari)
  • 1 kašika braon šećera
  • po 1 jaje na porciju
  • 100g šampinjona ili šitake
  • 1 mala glavica brokolija
  • Mladi luk, peršun, matoviljac ili drugi zeleniš
  • Crni susam (ili obični beli, tostiran)

Priprema:

Unapred pripremiti sastojke koje će se dodavati na kraju: skuvati jaja, malo obariti razdvojene cvetiće brokolija (5 min sa malo vode u tiganju ili šerpici). Naseckati crni luk i narendati šargarepu, izdinstati ih na tiganju da omekšaju, nakon toga dodati zgnječen beli luk i sitno narendani đumbir i mešati još par minuta. Skloniti sa strane. Na tiganju sa malo ulja na jačoj vatri ispržiti pečurke. Skloniti sa strane. U istom tiganju kratko propržiti tofu naseckan na kockice sa dodavanjem malo soja sosa.

Dalje spremamo supu. Sipamo vodu u šerpu i kad provri, dodajemo kocku od povrća ili miso pastu, soja sos i šećer. Smanjiti vatru, dodati dinstanu šargarepu sa crnim i belim lukom i đumbirom. Dodati rezance i kuvati ih u ovoj supi dok ne budu gotove.

Kada su rezance spremne, treba da ih izvadimo, rasporedimo po tanjirima i zalijemo supom. Onda dodajemo u tanjire ostale sastojke: brokoli, pečurke, tofu, naseckana na pola jaja i sveži zeleniš. Preko posuti semenkama susama.

Ramen se obično jede štapićima u društvu. A ovih dana možete da napravite i onlajn kuvanje ramena sa prijateljima u karantinu 🙂

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 12 =