Category Archives: Hladna jela
Pesto od koprive
Salata sa pečenom bundevom i breskvama
Prolećna salata sa šparglama i jagodama
Salata od bele rotkve i tofua
Krem sir od suncokretovih semenki
Gruzinska kuhinja: phali od cvekle i spanaća
Proso sa kokosovim mlekom
Proso je zdrava žitarica bogata vitaminima B grupe, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i aminokiselinama. Zajedno sa kinoom i heljdom, pripada grupi detoks žitarica prema sistemu ishrane renomiranog nutricioniste Natalije Rouz jer ne sadrži gluten i brzo se usvaja organizmom.
Kinoa rolnice sa povrćem
Sendviči od batata sa tahinijem i malinama
Humus od tikvica i sušenog paradajza
Palačinkice od zelene heljde
Bila sam presrećna kada sam nakon dugotrajnog eksperimentisanja uspela da smislim recept za idealne palačinkice – minimum sastojaka, sve ultra zdravo, bez jaja i brašna, lako se peku i ne lepe za tiganj, mogu da se jedu i slane i slatke, ukusne su i hladne i tople… Dovoljno je reći da kad sam ih probala …
Heljda sa pečurkama
Salata sa leblebijom i bundevom
Kiš sa spanaćem i kozjim sirom
Salata sa avokadom i susamom
Salata od sočiva sa pečenom cveklom
Kao i druge biljke iz porodice mahunarki, sočivo sadrži veliki deo belančevina i nutritivno je veoma vredna namirnica. To je odlična varijanta za one koji su tek skoro prešli na vegetarijansku ishranu i traže alternativu za jednostavan ručak.Mahunarke su dostupne tokom cele godine, a zasite vas isto kao i obrok sa mesom.
Roze humus
Salata sa leblebijom i avokadom
Štapići od tikvica sa umakom od šargarepe
Salata od karfiola sa začinskim biljem i kozjim sirom
Bukovače sa mladim lukom i susamom
Humus
Salata sa pomorandžom, avokadom, komoračem i susamovim prelivom
Stiže proleće, a sa njim i sočna i sveža jela. Čak i ako je kišno i oblačno vreme, duša i telo nam ipak traže prolećni meni. Izbor dobrog voća u ovo doba godine nije baš bogat, ali zato slatke i sočne pomorandže možete lako naći. U ovoj salati, mekoća pomorandže odlično se kombinuje sa nežnim …
Kinoa sa brokolijem i limunom
Ovo jelo sa mojom omiljenom kinoom se brzo i lako pravi, a kada dodate limunov sok, sušeni paradajz ili masline, dobićete nesvakidašnji ukus. Možda je suviše lagano da bude glavno jelo na vašem stolu, ali odlično ide uz čorbu, salatu ili neko drugo osnovno jelo. Umesto kinoe možete da ga napravite sa kuskusom ili prosom.
Pesto od brokolija
Gvakamole
Salata od kinoe sa bademom i rukolom
Već sam pisala o svojoj ljubavi prema kinoi i o njenoj supervrednosti. Njena meka i istovremena hrskava zrnca se odlično kombinuju kako sa kuvanim, tako i sa svežim povrćem. Možete da je jedete posebno kao prilog, da dodajete u čorbe i supe, a možete da napravite ovu ukusnu i zdravu salatu koja zahvaljujući kinoi i …
Punjeni avokado
Pre neki dan sam u jednom beogradskom restoranu probala punjeni avokado koji mi se jako dopao. U tom jelu avokado je bio kratko zapečen, a posle punjen miksom svežeg paradajza, kukuruza i još nečega. Rešila sam da napravim svoju verziju, samo bez kukuruza jer je sada vrlo teško naći organski kukuruz.
Sušeni paradajz
Sir od suncokretovih semenki
Bukovače sa orasima i začinima
Pasulj sa orasima
Rolnice od patlidžana sa orasima
Ovo predjelo je specijalitet gruzinske kuhinje i jedno od mojih omiljenih. Kombinacija patlidžana sa filom od oraha, začinskog bilja, belog luka i balzamika je neopisivo ukusna! Sada je sezona patlidžana, kada su aromatični i ukusni, a orahe koji su bogati vlaknima, magnezijumom i antioksidansima, možete naći svuda.