Musli sa urmama i suvim grožđem

Da li vam se dešavalo da hoćete da kupite u prodavnici nešto za grickanje, da prezalogajite, ali kad počnete da čitate sastav, brzo odustanete od te ideje? Čak i večina takozvanih „zdravih“ grickalica sadrži sečer, sojin lecitin, razne emulgatore i konzervanse. Mnogo je bolje da sami napravite musli po svom ukusu i to sa samo …

More

Salata od sočiva sa pečenom cveklom

Kao i druge biljke iz porodice mahunarki, sočivo sadrži veliki deo belančevina i nutritivno je veoma vredna namirnica. To je odlična varijanta za one koji su tek skoro prešli na vegetarijansku ishranu i traže alternativu za jednostavan ručak.Mahunarke su dostupne tokom cele godine, a zasite vas isto kao i obrok sa mesom.

Potaž od krompira i pečene cvekle

Ova slatkasto-ljuta krem čorba obogaćena ukusom kokosa i pikantnih začina postala je jedna od mojih omiljenih varijanti za ručak. Cvekla i krompir su dostupni tokom cele godine i dobro zasite. Kokosovo mleko i začini mogu da se nađu u prodavnicama zdrave hrane, a često i u velikim supermarketima.

Mus od indijskog oraha

Ova kremasti desert na osnovi indijskog oraha osvojiće vas svojim predivnim ukusom, nežnom teksturom i, naravno, samo zdravim sastojcima! U ovom musu nema ni mleka, ni sećera, a kombinacija indijskog oraha, svežih urmi i suvih kajsija ukusom malo podseća na karamelu.

Roze humus

Roze humus je nova alternativa klasičnom humusu – namazu od nauta (leblebije). Leblebija je jedna od glavnih namirnica u zdravoj vegetarijanskoj ishrani jer je vrlo ukusna, ima puno hranljivih sastojaka i može da služi kao osnova za mnoga jela.

Tart sa šljivama

Aroma tarta sa šljivama i cimetom će vas najbolje ugrejati u hladnim zimskim danima. Ova pita osvojiće vas fantastičnim ukusom i definitivno će postati jedna od omiljenih poslastica na vašem stolu. Ima samo jednu manu – jako brzo se pojede.

Pasulj sa narom

Pasulj je pravo tradicionalno zimsko jelo. Velike je hranljive i energetske vrednosti i dobar je izvor visokovrednih proteina koji sadrže gotovo sve bitne aminokiseline. Obično u Srbiji pasulj spremaju na tradicionalni način, ali uz malo mašte, jela od ove mahunarke možemo napraviti zanimljivijim i ukusnijim.

Čorba od batata i šargarepe sa pečurkama

Ova ukusna krem-čorba će lako zameniti ceo ručak ili večeru. Lako se sprema, a sastojke možete svaki put menjati. Na primer, umesto batata možete dodati bundevu ili krompir, staviti različite vrste pečuraka (šampijone, šitake ili vrganje), a umesto mladog luka dodati peršun, rukolu ili sveže klice.

Batat sa pečurkama, spanaćem i golicom

Ovo je još jedan način kako od jednostavnih sastojaka napraviti zanimljivo jelo. Pored božanstvenog ukusa, dobićete pravi tanjir zdravlja! Spanać je bogat magnezijumom i vitaminima grupe B, šampinjoni su odličan izvor riboflavina, niacina i selena, a moj omiljeni batat je prava riznica vitamina i minerala.

Kari sočivo sa spanaćem

Kada kuvam, najviše volim da napravim neku neobičnu kombinaciju od namirnica koje svakodnevno koristim. Sastojke za ovo jelo uvek imam u kuhinji, a zahvaljujući  kariju, đumbiru, cimetu i muskatnom oraščiću dobija se interesantan, pikantni ukus.

Humus

Odavno sam opsednuta humusom, postao mi je omiljeni namaz i uvek ga imam u frižideru. Mogu da ga jedem svaki dan i nikad mi ne dosadi. Mažem ga na hrskavi hleb, tostove ili tortilje, a preko dodajem sveže povrće i razno začinsko bilje (rukolu, peršun, spanać, mirođiju).

Krem čorba od celera

Tokom mog putovanja po Aziji nedostajali su mi zujanje blendera i guste čorbe koje pravim bukvalno od svake vrste povrća, bez brašna i mleka. Takve čorbe vas odlično zasite, te uz neku laganu salatu češto predstavljaju sasvim dovoljan obrok u toku dana.

Kinoa sa brokolijem i limunom

Ovo jelo sa mojom omiljenom kinoom se brzo i lako pravi, a kada dodate limunov sok, sušeni paradajz ili masline, dobićete nesvakidašnji ukus. Možda je suviše lagano da bude glavno jelo na vašem stolu, ali odlično ide uz čorbu, salatu ili neko drugo osnovno jelo. Umesto kinoe možete da ga napravite sa kuskusom ili prosom.

Makovo mleko

Mnoge zemlje imaju svoja tradicionalna zimska i božićna pića. U zemljama Severne Evrope je to najčešće kuvano vino, u Britaniji su grog i punč, u Americi i Kanadi je eggnog… Litvanija, mala država na obali Baltičkog mora, poznata je po svom tradicionalnom zimskom piću, takozvanom makovom mleku koje se sprema za Božić.

Dal sa bundevom i kokosovim mlekom

Mnoge, indijska kuhinja plaši velikom količinom sastojaka. Nekima se čini da je ona suviše ljuta, neko će reći da je nemoguće naći potrebne začine, a ja ću probati da razbijem ove mitove. Crveno sočivo,  kokosovo mleko i sve potrebne, za ovaj recept, začine možete sada naći skoro u svakoj prodavnici zdrave hrane.

Turska čorba od sočiva

Čorba od sočiva (mercemek çorbası) u Turskoj je neizostavan deo skoro svakog ručka. Brzo se sprema, odlično vas zasiti, zdrava je i jako ukusna. Sviđa mi se što је u Turskoj možete naći u svakoj kafani. Glavni sastojci ove čorbe su crveno sočivo i biber, najčešće isto crveni.

Brauni od bundeve

U ovom receptu nema ni jaja, ni putera, ni mleka! Osnova za ove brauni kolače je bundeva koju po želji možete zameniti batatom. Umesto belog pšeničnog brašna dodajemo heljdino integralno brašno. Ovo je veganska i zdravija varijanta zimskog dezerta koji je lako napraviti.

Pesto od brokolija

Pesto je popularni sos koji se koristi u italijanskoj kuhinji. Njegovi osnovni sastojci su maslinovo ulje, sveži bosiljak, sir i pinjoli. U ovom „raw&vegan“ receptu ostavljamo samo bosiljak i maslinovo ulje, a druge sastojke menjamo za super zdravi brokoli, orahe, limunov sok i beli luk.

Gvakamole

Gvakamole je meksički umak od avokada. Postoji više recepata gvakamolea, koji se razlikuju po tome šta se od sastojaka i začina dodaje i po tome, koliko je usitnjen avokado. Pored avokada, osnovni sastojci gvakamolea su sok limete ili limuna i so.

Špagete sa povrćem i šitake pečurkama

Špagete ili druge vrste testenine obično ne asociraju na zdrav način ishrane, ali sve zavisi od kog je brašna testenina i sa čime se sprema. Ja najčešće koristim testeninu od organskog integralnog speltinog ili heljdinog brašna. Spremam je sa različitim kombinacijama sirovog i kuvanog povrća, začinskog bilja, semenki i pečuraka.

Pečena bundeva sa ruzmarinom

Kada dođu hladni dani, volim da pečem povrće u rerni. Najčešće pečem bundevu. Bundeva je odlična u svakom obliku – kuvana, pečena, u salati, čorbi, piti ili rižotu. Ali pečena bundeva i sama po sebi može da bude odličan specijalitet, posebno u kombinaciji sa aromatičnim začinskim biljem koje oplemenjuje njen ukus.

Salata od kinoe sa bademom i rukolom

Već sam pisala o svojoj ljubavi prema kinoi i o njenoj supervrednosti. Njena meka i istovremena hrskava zrnca se odlično kombinuju kako sa kuvanim, tako i sa svežim povrćem. Možete da je jedete posebno kao prilog, da dodajete u čorbe i supe, a možete da napravite ovu ukusnu i zdravu salatu koja zahvaljujući kinoi i …

More

Pire od batata

Batat je zdravija i ukusnija alternativa krompiru. Slatkastog ukusa, zasiti vas bolje od krompira, a i mnogo je lakši za varenje. Za pripremu nežnog pirea batat je idealan, a još ako preko dodate sušeni paradajz, mladi luk i sveže povrće – savršena večera je gotova!