Category Archives: Recepti
Potaž od krompira i pečene cvekle
Mus od indijskog oraha
Roze humus
Tart sa šljivama
Pasulj sa narom
Pasulj je pravo tradicionalno zimsko jelo. Velike je hranljive i energetske vrednosti i dobar je izvor visokovrednih proteina koji sadrže gotovo sve bitne aminokiseline. Obično u Srbiji pasulj spremaju na tradicionalni način, ali uz malo mašte, jela od ove mahunarke možemo napraviti zanimljivijim i ukusnijim.
Keksići sa začinima
Salata sa leblebijom i avokadom
Štapići od tikvica sa umakom od šargarepe
Kačamak sa šumskim pečurkama
Salata od karfiola sa začinskim biljem i kozjim sirom
Čorba od batata i šargarepe sa pečurkama
Batat sa pečurkama, spanaćem i golicom
Ovo je još jedan način kako od jednostavnih sastojaka napraviti zanimljivo jelo. Pored božanstvenog ukusa, dobićete pravi tanjir zdravlja! Spanać je bogat magnezijumom i vitaminima grupe B, šampinjoni su odličan izvor riboflavina, niacina i selena, a moj omiljeni batat je prava riznica vitamina i minerala.
Kari sočivo sa spanaćem
Bukovače sa mladim lukom i susamom
Humus
Krem čorba od celera
Salata sa pomorandžom, avokadom, komoračem i susamovim prelivom
Stiže proleće, a sa njim i sočna i sveža jela. Čak i ako je kišno i oblačno vreme, duša i telo nam ipak traže prolećni meni. Izbor dobrog voća u ovo doba godine nije baš bogat, ali zato slatke i sočne pomorandže možete lako naći. U ovoj salati, mekoća pomorandže odlično se kombinuje sa nežnim …
Pink šejk od badema i malina
Prokelj, krompir i šargarepa sa prelivom od senfa i meda
U periodu dok nema puno svežeg organskog povrća, osnovu mojih jela čini korenasto povrće (šargarepa, cvekla, bundeva, batat, krompir), kao i povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, kelj, prokelj itd.) Sezona prokelja traje skoro celu zimu i proleće, a njegov kompleksni biohemijski sastav svrstava ga u jednu od nezamenljivih namirnica, čije su dobrobiti za zdravlje …
Kuglice sa bademom i suvom kajsijom
Potaž od graška s nanom
Ljutkasta boranija sa orasima
Kinoa sa brokolijem i limunom
Ovo jelo sa mojom omiljenom kinoom se brzo i lako pravi, a kada dodate limunov sok, sušeni paradajz ili masline, dobićete nesvakidašnji ukus. Možda je suviše lagano da bude glavno jelo na vašem stolu, ali odlično ide uz čorbu, salatu ili neko drugo osnovno jelo. Umesto kinoe možete da ga napravite sa kuskusom ili prosom.
Zlatna čorba od bundeve i krompira
Makovo mleko
Mnoge zemlje imaju svoja tradicionalna zimska i božićna pića. U zemljama Severne Evrope je to najčešće kuvano vino, u Britaniji su grog i punč, u Americi i Kanadi je eggnog… Litvanija, mala država na obali Baltičkog mora, poznata je po svom tradicionalnom zimskom piću, takozvanom makovom mleku koje se sprema za Božić.
Crna čokolada s narom i đumbirom
Kinoa sa bundevom, crvenom ribizlom i orasima
Pečeni krompir sa avokado sosom
Fantastični ovseni keksići
Dal sa bundevom i kokosovim mlekom
Mnoge, indijska kuhinja plaši velikom količinom sastojaka. Nekima se čini da je ona suviše ljuta, neko će reći da je nemoguće naći potrebne začine, a ja ću probati da razbijem ove mitove. Crveno sočivo, kokosovo mleko i sve potrebne, za ovaj recept, začine možete sada naći skoro u svakoj prodavnici zdrave hrane.
Turska čorba od sočiva
Brauni od bundeve
Pesto od brokolija
Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem
Zeleni smoothie sa bananom
Gvakamole
Brza čorba od brokolija
Špagete sa povrćem i šitake pečurkama
Špagete ili druge vrste testenine obično ne asociraju na zdrav način ishrane, ali sve zavisi od kog je brašna testenina i sa čime se sprema. Ja najčešće koristim testeninu od organskog integralnog speltinog ili heljdinog brašna. Spremam je sa različitim kombinacijama sirovog i kuvanog povrća, začinskog bilja, semenki i pečuraka.
Čorba od karfiola sa đumbirom
Pečena bundeva sa ruzmarinom
Kada dođu hladni dani, volim da pečem povrće u rerni. Najčešće pečem bundevu. Bundeva je odlična u svakom obliku – kuvana, pečena, u salati, čorbi, piti ili rižotu. Ali pečena bundeva i sama po sebi može da bude odličan specijalitet, posebno u kombinaciji sa aromatičnim začinskim biljem koje oplemenjuje njen ukus.
Salata od kinoe sa bademom i rukolom
Već sam pisala o svojoj ljubavi prema kinoi i o njenoj supervrednosti. Njena meka i istovremena hrskava zrnca se odlično kombinuju kako sa kuvanim, tako i sa svežim povrćem. Možete da je jedete posebno kao prilog, da dodajete u čorbe i supe, a možete da napravite ovu ukusnu i zdravu salatu koja zahvaljujući kinoi i …
Pire od batata
Punjeni avokado
Pre neki dan sam u jednom beogradskom restoranu probala punjeni avokado koji mi se jako dopao. U tom jelu avokado je bio kratko zapečen, a posle punjen miksom svežeg paradajza, kukuruza i još nečega. Rešila sam da napravim svoju verziju, samo bez kukuruza jer je sada vrlo teško naći organski kukuruz.