Punjeni avokado

Pre neki dan sam u jednom beogradskom restoranu probala punjeni avokado koji mi se jako dopao. U tom jelu avokado je bio kratko zapečen, a posle punjen miksom svežeg paradajza, kukuruza i još nečega. Rešila sam da napravim svoju verziju, samo bez kukuruza jer je sada vrlo teško naći organski kukuruz.

Sušeni paradajz

U specijalitete italijanske kuhinje spadaju ne samo pizza, paste, sos pesto, već i sušeni paradajz. Italjijani i drugi ljubitelji Mediteranske kuhinje upotrebljavaju ga na više načina: stavljaju ga u pite i salate, razne sosove i paste i, naravno, jedu kao samostalno jelo, često uz vino.

Ćufte od tikvica sa medom

Postoji više recepata pravljenja takozvanih „ćufti“ od tikvica, ali ovaj recept je sasvim drugačiji: tu nema ni jaja, ni mleka, ni putera. Ovo je pravo „fusion“ jelo, jer luda kombinacija tikvica, paprike, nane i meda pomera granice uobičajnih ukusa. Uverite se sami!

Pasulj sa orasima

Pasulj sa orasima je još jedan specijalitet gruzinske kuhinje i na gruzinskom se zove “lobio”. Reč “lobio” znači “pasulj” i ovaj naziv nosi čitav niz različitih jela pripremljenih od kuvanog pasulja.

Rolnice od patlidžana sa orasima

Ovo predjelo je specijalitet gruzinske kuhinje i jedno od mojih omiljenih. Kombinacija patlidžana sa filom od oraha, začinskog bilja, belog luka i balzamika je neopisivo ukusna! Sada je sezona patlidžana, kada su aromatični i ukusni, a orahe koji su bogati vlaknima, magnezijumom i antioksidansima, možete naći svuda.

Leblebija pečena s povrćem

Leblebiju sam zavolela odavno, prvo u obliku humusa – namaza poreklom iz arapskih zemalja, i falafela – prženih kuglica od kuvanog i usitnjenog nauta koji su obavezan deo izraelske kuhinje. Poslednjih godina humus i falafel pojavili su se i u Beogradu, ali ipak se ovde leblebija više jede propržena kao grickalica.