Category Archives: Topla jela
Kako napraviti kesadilje
Crvena pasta sa cveklom i kozjim sirom
Crni pirinač sa graškom
Pancakes od ovsenih pahuljica i banana
Savršena posna sarma
Pljeskavice od šargarepe, spanaća i kukuruza
Sočivo sa bundevom
Tofu kajgana sa ajvarom
Tofu u kremastom sosu od indijskog oraha
Indijska kuhinja: krompir u sosu od spanaća
Uttapam – indijske palačinke sa povrćem
Kari od leblebija sa kokosom
Proso sa kokosovim mlekom
Proso je zdrava žitarica bogata vitaminima B grupe, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i aminokiselinama. Zajedno sa kinoom i heljdom, pripada grupi detoks žitarica prema sistemu ishrane renomiranog nutricioniste Natalije Rouz jer ne sadrži gluten i brzo se usvaja organizmom.
Ćuftice od bundeve
Leblebije sa spanaćem na indijski način
Sendviči od batata sa tahinijem i malinama
Tandoori karfiol sa umakom od nane
Palačinkice od zelene heljde
Bila sam presrećna kada sam nakon dugotrajnog eksperimentisanja uspela da smislim recept za idealne palačinkice – minimum sastojaka, sve ultra zdravo, bez jaja i brašna, lako se peku i ne lepe za tiganj, mogu da se jedu i slane i slatke, ukusne su i hladne i tople… Dovoljno je reći da kad sam ih probala …
Heljda sa pečurkama
Salata sa leblebijom i bundevom
Pilav sa batatom i suvim kajsijama
Pečeni karfiol sa sosom od pečuraka
Kiš sa spanaćem i kozjim sirom
Pasta sa povrćem i paradajz sosom
Salata od sočiva sa pečenom cveklom
Kao i druge biljke iz porodice mahunarki, sočivo sadrži veliki deo belančevina i nutritivno je veoma vredna namirnica. To je odlična varijanta za one koji su tek skoro prešli na vegetarijansku ishranu i traže alternativu za jednostavan ručak.Mahunarke su dostupne tokom cele godine, a zasite vas isto kao i obrok sa mesom.
Pica od heljde sa grilovanim povrćem
Pasulj sa narom
Pasulj je pravo tradicionalno zimsko jelo. Velike je hranljive i energetske vrednosti i dobar je izvor visokovrednih proteina koji sadrže gotovo sve bitne aminokiseline. Obično u Srbiji pasulj spremaju na tradicionalni način, ali uz malo mašte, jela od ove mahunarke možemo napraviti zanimljivijim i ukusnijim.
Štapići od tikvica sa umakom od šargarepe
Kačamak sa šumskim pečurkama
Salata od karfiola sa začinskim biljem i kozjim sirom
Batat sa pečurkama, spanaćem i golicom
Ovo je još jedan način kako od jednostavnih sastojaka napraviti zanimljivo jelo. Pored božanstvenog ukusa, dobićete pravi tanjir zdravlja! Spanać je bogat magnezijumom i vitaminima grupe B, šampinjoni su odličan izvor riboflavina, niacina i selena, a moj omiljeni batat je prava riznica vitamina i minerala.
Kari sočivo sa spanaćem
Bukovače sa mladim lukom i susamom
Prokelj, krompir i šargarepa sa prelivom od senfa i meda
U periodu dok nema puno svežeg organskog povrća, osnovu mojih jela čini korenasto povrće (šargarepa, cvekla, bundeva, batat, krompir), kao i povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, kelj, prokelj itd.) Sezona prokelja traje skoro celu zimu i proleće, a njegov kompleksni biohemijski sastav svrstava ga u jednu od nezamenljivih namirnica, čije su dobrobiti za zdravlje …
Ljutkasta boranija sa orasima
Kinoa sa brokolijem i limunom
Ovo jelo sa mojom omiljenom kinoom se brzo i lako pravi, a kada dodate limunov sok, sušeni paradajz ili masline, dobićete nesvakidašnji ukus. Možda je suviše lagano da bude glavno jelo na vašem stolu, ali odlično ide uz čorbu, salatu ili neko drugo osnovno jelo. Umesto kinoe možete da ga napravite sa kuskusom ili prosom.
Kinoa sa bundevom, crvenom ribizlom i orasima
Pečeni krompir sa avokado sosom
Dal sa bundevom i kokosovim mlekom
Mnoge, indijska kuhinja plaši velikom količinom sastojaka. Nekima se čini da je ona suviše ljuta, neko će reći da je nemoguće naći potrebne začine, a ja ću probati da razbijem ove mitove. Crveno sočivo, kokosovo mleko i sve potrebne, za ovaj recept, začine možete sada naći skoro u svakoj prodavnici zdrave hrane.
Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem
Špagete sa povrćem i šitake pečurkama
Špagete ili druge vrste testenine obično ne asociraju na zdrav način ishrane, ali sve zavisi od kog je brašna testenina i sa čime se sprema. Ja najčešće koristim testeninu od organskog integralnog speltinog ili heljdinog brašna. Spremam je sa različitim kombinacijama sirovog i kuvanog povrća, začinskog bilja, semenki i pečuraka.
Pečena bundeva sa ruzmarinom
Kada dođu hladni dani, volim da pečem povrće u rerni. Najčešće pečem bundevu. Bundeva je odlična u svakom obliku – kuvana, pečena, u salati, čorbi, piti ili rižotu. Ali pečena bundeva i sama po sebi može da bude odličan specijalitet, posebno u kombinaciji sa aromatičnim začinskim biljem koje oplemenjuje njen ukus.
Pire od batata
Punjeni avokado
Pre neki dan sam u jednom beogradskom restoranu probala punjeni avokado koji mi se jako dopao. U tom jelu avokado je bio kratko zapečen, a posle punjen miksom svežeg paradajza, kukuruza i još nečega. Rešila sam da napravim svoju verziju, samo bez kukuruza jer je sada vrlo teško naći organski kukuruz.
Ćufte od tikvica sa medom
Leblebija pečena s povrćem
Leblebiju sam zavolela odavno, prvo u obliku humusa – namaza poreklom iz arapskih zemalja, i falafela – prženih kuglica od kuvanog i usitnjenog nauta koji su obavezan deo izraelske kuhinje. Poslednjih godina humus i falafel pojavili su se i u Beogradu, ali ipak se ovde leblebija više jede propržena kao grickalica.