Rolnice od patlidžana sa orasima

Ovo predjelo je specijalitet gruzinske kuhinje i jedno od mojih omiljenih. Kombinacija patlidžana sa filom od oraha, začinskog bilja, belog luka i balzamika je neopisivo ukusna! Sada je sezona patlidžana, kada su aromatični i ukusni, a orahe koji su bogati vlaknima, magnezijumom i antioksidansima, možete naći svuda.

Ovim jelom možete da fascinirate i goste koji nisu probali ništa slično. U originalnom receptu dodaju se gruzinske mešavine začina koje se ne prodaju ovde, tako da sam napravila neku „skraćenu“ varijantu sa začinima koji su dostupni u Srbiji.

  • 2 veća ili 3 srednja patlidžana. Bitno je da su duguljastog oblika
  • 200 grama mlevenih oraha (ili usitnjenih u blenderu)
  • 1 crni luk
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašika vinskog sirćeta
  • Veza peršuna (bolje sveži korijander ako imate)
  • 0,5 kašičice mlevenog semena korijandera
  • 0,3 kašičice šafrana
  • 0,4 kašičice aleve paprike
  • 0,5 kašičice mlevenog bosiljka
  • 0,5 kašičice mlevene nane (možete uzeti iz kesice čaja)
  • so, biber
  • 0,3 – 0,5 šolje vrućeg mleka (ili vrele vode – za vegane)

Naseckajte patlidžan uzduž na „pločice“ širine 0,5-1 cm. Posolite pločice sa svake strane i ostavite na pola sata da odstoje. Dok patlidžan „odmara“, pripremamo pastu od oraha.

Prespite mleveni orah u veću činiju. Dodajte malo propržen crni luk i sve začine (sem belog luka, soli i svežeg peršuna). Dobro promešajte masu.  Zatim, stalno mešajući, dodajte vruće mleko. Od mleka orasi nabubre, postaju meki i njihov ukus postaje izraženiji. Dodavanje mleka u pastu od oraha je baš posebna gruzinska fora koju malo ko zna. Uglavnom, svi dodaju u orahe vrelu vodu, supu od povrća ili maslinovo ulje.

Zatim dodajte izgnječen beli luk, so, sirće i sveži peršun ili korijander. Dobro izmešajte (treba da dobijete gustu masu, nikako ne tečnu!) i probajte da proverite da li nešto fali. Fil je gotov!

Patlidžan koji je ispustio sok, treba oprati, ocediti i malo osušiti salvetom. Na jakoj vatri u tiganju sa uljem pržimo pločice patlidžana sa obe strane dok ne postanu zlatno-braon boje. Gotov patlidžan ostavite malo da se ohladi.

Zatim počnite da od pločica patlidžana pravite rolnice. Namažite polovinu jedne pločice filom od oraha, rasporedite masu prstima i zarolajte patlidžan oko fila. Ponovite postupak sa svakom pločicom. Možete poslužiti  rolnice na listovima zelene salate ili spanaća, a gore ukrasite sočnim semenkama nara. Ovo predjelo se služi hladno.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − eight =