Ovo predjelo je specijalitet gruzinske kuhinje i jedno od mojih omiljenih. Kombinacija patlidžana sa filom od oraha, začinskog bilja, belog luka i balzamika je neopisivo ukusna! Sada je sezona patlidžana, kada su aromatični i ukusni, a orahe koji su bogati vlaknima, magnezijumom i antioksidansima, možete naći svuda.
Ovim jelom možete da fascinirate i goste koji nisu probali ništa slično. U originalnom receptu dodaju se gruzinske mešavine začina koje se ne prodaju ovde, tako da sam napravila neku „skraćenu“ varijantu sa začinima koji su dostupni u Srbiji.
- 2 veća ili 3 srednja patlidžana. Bitno je da su duguljastog oblika
- 200 grama mlevenih oraha (ili usitnjenih u blenderu)
- 1 crni luk
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašika vinskog sirćeta
- Veza peršuna (bolje sveži korijander ako imate)
- 0,5 kašičice mlevenog semena korijandera
- 0,3 kašičice šafrana
- 0,4 kašičice aleve paprike
- 0,5 kašičice mlevenog bosiljka
- 0,5 kašičice mlevene nane (možete uzeti iz kesice čaja)
- so, biber
- 0,3 – 0,5 šolje vrućeg mleka (ili vrele vode – za vegane)
Naseckajte patlidžan uzduž na „pločice“ širine 0,5-1 cm. Posolite pločice sa svake strane i ostavite na pola sata da odstoje. Dok patlidžan „odmara“, pripremamo pastu od oraha.
Prespite mleveni orah u veću činiju. Dodajte malo propržen crni luk i sve začine (sem belog luka, soli i svežeg peršuna). Dobro promešajte masu. Zatim, stalno mešajući, dodajte vruće mleko. Od mleka orasi nabubre, postaju meki i njihov ukus postaje izraženiji. Dodavanje mleka u pastu od oraha je baš posebna gruzinska fora koju malo ko zna. Uglavnom, svi dodaju u orahe vrelu vodu, supu od povrća ili maslinovo ulje.
Zatim dodajte izgnječen beli luk, so, sirće i sveži peršun ili korijander. Dobro izmešajte (treba da dobijete gustu masu, nikako ne tečnu!) i probajte da proverite da li nešto fali. Fil je gotov!
Patlidžan koji je ispustio sok, treba oprati, ocediti i malo osušiti salvetom. Na jakoj vatri u tiganju sa uljem pržimo pločice patlidžana sa obe strane dok ne postanu zlatno-braon boje. Gotov patlidžan ostavite malo da se ohladi.
Zatim počnite da od pločica patlidžana pravite rolnice. Namažite polovinu jedne pločice filom od oraha, rasporedite masu prstima i zarolajte patlidžan oko fila. Ponovite postupak sa svakom pločicom. Možete poslužiti rolnice na listovima zelene salate ili spanaća, a gore ukrasite sočnim semenkama nara. Ovo predjelo se služi hladno.