
Roze humus je nova alternativa klasičnom humusu – namazu od nauta (leblebije). Leblebija je jedna od glavnih namirnica u zdravoj vegetarijanskoj ishrani jer je vrlo ukusna, ima puno hranljivih sastojaka i može da služi kao osnova za mnoga jela.
Ovaj put sam dodala u humus kuvanu cveklu, čime sam dobila drugačiji ukus i intenzivnu roze boju.
Roze humus
- 150 g nauta (sirove leblebije)
- 2-3 srednje cvekle
- 2 čena belog luka
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice taana (tahini, susamov puter) ili mlevenog susama
- Sok ½ limuna
- so, biber
Potopite naut u hladnoj vodi preko noći. Zatim ga isperite i kuvajte oko sat vremena dok ne omekša. Skuvajte cveklu, očistite je i naseckajte na komadiće. U blenderu ili štapnim mikserom spojite sve sastojke dok se ne dobije homogena masa. Roze humus je gotov! Čuvajte ga u zatvorenoj posudi u frižideru i upotrebite u roku od 4 do 5 dana.