Roze humus

Roze humus je nova alternativa klasičnom humusu – namazu od nauta (leblebije). Leblebija je jedna od glavnih namirnica u zdravoj vegetarijanskoj ishrani jer je vrlo ukusna, ima puno hranljivih sastojaka i može da služi kao osnova za mnoga jela.

Ovaj put sam dodala u humus kuvanu cveklu, čime sam dobila drugačiji ukus i intenzivnu roze boju.

Roze humus

  • 150 g nauta (sirove leblebije)
  • 2-3 srednje cvekle
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice taana (tahini, susamov puter) ili mlevenog susama
  • Sok ½ limuna
  • so, biber

Potopite naut u hladnoj vodi preko noći. Zatim ga isperite i kuvajte oko sat vremena dok ne omekša. Skuvajte cveklu, očistite je i naseckajte na komadiće. U blenderu ili štapnim mikserom spojite sve sastojke dok se ne dobije homogena masa. Roze humus je gotov! Čuvajte ga u zatvorenoj posudi u frižideru i upotrebite u roku od 4 do 5 dana.

roze humus 2

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 − 2 =