Salata sa pečenom bundevom i breskvama

Bundeva je kraljica jeseni i omiljeno povrće mnogima od nas. Sa njom uvek možete da eksperimentišete i da je koristite za pripremu svežih sokova, šejkova, potaža, priloga i poslastica. Bilo da je presna, pečena ili kuvana, bundeva je univerzalna namirnica koja je aktuelna tokom cele godine, ali je najviše koristimo tokom hladnijeg perioda, s obzirom na to da ova biljka sazreva na jesen, a do proleća uspešno se čuva u svežem stanju.

Ova salata od lokalnih sezonskih sastojaka bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima i savršena je kao predjelo ili lagani obrok.

Sastojci (za 4 porcije):

  • 1 bundeva (oko 1 kg)
  • 4 breskve
  • 1 šaka badema
  • 1+3 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašike meda
  • 1 limun
  • morska so, biber
  • 1 glavica zelene salate (puterica ili sl.)
  • 2 kašike semenki golice

Zagrejte rernu do 220 stepeni. Naseckajte bundevu na velike kocke, očistite od kore. Poprskajte maslinovim uljem i malo soli. Pecite u rerni oko 35-40 minuta, dok ne postane skroz mekana, krajevi mogu malo i da dobiju braon boju. Napravite dresing: spojite po 3 kašike maslinovog ulja i meda i sok od 1 limuna. Dodajte malo soli i bibera i dobro promešajte dresing.

Prebacite pečenu bundevu u veliku činiju i pomešajte s ½ dresinga.  Dok je rerna još topla, ubacite bademe na 10 minuta da se malo istostiraju.

Spremite sastojke za salatu: naseckajte breskve na kriške, a salatu pocepajte rukama. Spojite sa bundevom, dodajte ostatak dresinga i promešajte. Preko dodajte bademe i golicu.

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − two =