Bundeva je kraljica jeseni i omiljeno povrće mnogima od nas. Sa njom uvek možete da eksperimentišete i da je koristite za pripremu svežih sokova, šejkova, potaža, priloga i poslastica. Bilo da je presna, pečena ili kuvana, bundeva je univerzalna namirnica koja je aktuelna tokom cele godine, ali je najviše koristimo tokom hladnijeg perioda, s obzirom na to da ova biljka sazreva na jesen, a do proleća uspešno se čuva u svežem stanju.
Ova salata od lokalnih sezonskih sastojaka bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima i savršena je kao predjelo ili lagani obrok.
Sastojci (za 4 porcije):
- 1 bundeva (oko 1 kg)
- 4 breskve
- 1 šaka badema
- 1+3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike meda
- 1 limun
- morska so, biber
- 1 glavica zelene salate (puterica ili sl.)
- 2 kašike semenki golice
Zagrejte rernu do 220 stepeni. Naseckajte bundevu na velike kocke, očistite od kore. Poprskajte maslinovim uljem i malo soli. Pecite u rerni oko 35-40 minuta, dok ne postane skroz mekana, krajevi mogu malo i da dobiju braon boju. Napravite dresing: spojite po 3 kašike maslinovog ulja i meda i sok od 1 limuna. Dodajte malo soli i bibera i dobro promešajte dresing.
Prebacite pečenu bundevu u veliku činiju i pomešajte s ½ dresinga. Dok je rerna još topla, ubacite bademe na 10 minuta da se malo istostiraju.
Spremite sastojke za salatu: naseckajte breskve na kriške, a salatu pocepajte rukama. Spojite sa bundevom, dodajte ostatak dresinga i promešajte. Preko dodajte bademe i golicu.