Dajkon ili bela rotkva je neizostavan sastojak u azijskoj kuhinji. Bogata je fitoncidima – prirodnim antibioticima i doprinosi boljem varenju masnoća (pogotovu, životinjskog porekla).
Zahvaljujući sadržaju kalijuma i natrijuma, bela rotkva stvara diuretičko delovanje, doprinosi izbacivanju viška vode i holesterola iz organizma. Od vitamina ima najviše vitamina C, provitamina A i vitamina B grupe.
Bela rotkva je odlična u salatama u kombinaciji sa drugim povrćem (krastavac, šargarepa, cvekla, celer, praziluk, paprike). U ovoj salati pikantan ukus bele rotkve se odlično kombinuje sa nežnim tofuom, prepečenim susamom, ljutim čilijem i limunovim sokom.
Sastojci:
- 1 srednja bela rotkva
- 1 krastavac
- ½ slatke paprike
- 1 kašika susamovog ulja
- 150g šampinjona
- 150g tofua
- 1 kašika semenki susama
- sok 1/3 limuna
- 1 kašika braon šećera
- 1 kašika maslinovog ulja
- svež korijander ili peršun
- Čili paprika u prahu
Oljuštite i naseckajte rotkvu, papriku i krastavac na tanke štapice (možete iskoristiti nož za ljuštenje za rotkvu). Krupno naseckajte pečurke, a tofu – na kocke. U zagrejanom susamovom ulju ispržite tofu i pečurke 5-6 minuta da porumene. Spojite sa rotkvom i krastavcem, dodajte tostirane semenke susama, naseckani korijander ili peršun i čili papriku. Posolite. Za dresing spojite braon šećer, limunov sok i maslinovo ulje.