
Ova lagana obrok-salata oduševiće vas svojim osvežavajućim ukusom. Kombinacija karfiola sa obiljem svežeg začinskog bilja, uz dodatak golice, limunovog soka i maslinovog ulja brzo će postati jedno od omiljenih letnjih jela.
Ovu salatu možete jesti i toplu i hladnu, a još jedan „plus“ je taj što je možete poneti na posao i imati zdravi ručak. Možete je praviti samo na bazi karfiola (bez brokolija), dodavati različite semenke (suncokret, susam, lan, golica i druge), od povrća možete dodati grašak, tikvice, paprike, menjati začinsko bilje, klice i ulja…
Eksperimentišite i uvek ćete se iznenaditi kako samo jedan novi sastojak može promeniti ukus celog jela.
Salata od karfiola sa začinskim biljem i kozjim sirom
- 2 male glavice karfiola (ili 1 karfiol i 1 brokoli)
- 100 grama semenki golice
- ½ veze peršuna
- ½ veze mirođije
- malo rukole
- sok 1/3 limuna
- maslinovo ulje
- 150g kozjeg ili drugog belog sira
Zagrejte vodu u šerpi ili dubokom tiganju. Operite karfiol i brokoli i razdvojite ih na što sitnije cvetove. Možete i da ih naseckate u secku. Kada voda provri, posolite je i ubacite karfiol i brokoli. Smanjite vatru, poklopite šerpu i kuvajte 4-5 minuta. U međuvremenu sitno naseckajte peršun i mirođiju (ako imate, možete dodati i svež bosiljak ili nanu). U tiganju bez ulja zagrejte semenke golice tako da dobiju zlatnu boju. Procedite karfiol i brokoli i u velikoj činiji pomešajte ih sa začinskim biljem, golicom i komadićima kozjeg sira (po želji). Dodajte limunov sok, maslinovo ulje i sve dobro promešajte. Prijatno!