Salata od karfiola sa začinskim biljem i kozjim sirom

Ova lagana obrok-salata oduševiće vas svojim osvežavajućim ukusom. Kombinacija karfiola sa obiljem svežeg začinskog bilja, uz dodatak golice, limunovog soka i maslinovog ulja brzo će postati jedno od omiljenih letnjih jela.

Ovu salatu možete jesti i toplu i hladnu, a još jedan „plus“ je taj što je možete poneti na posao i imati zdravi ručak. Možete je praviti samo na bazi karfiola (bez brokolija), dodavati različite semenke (suncokret, susam, lan, golica i druge), od povrća možete dodati grašak, tikvice, paprike, menjati začinsko bilje, klice i ulja…

Eksperimentišite i uvek ćete se iznenaditi kako samo jedan novi sastojak može promeniti ukus celog jela.

Salata od karfiola sa začinskim biljem i kozjim sirom

  • 2 male glavice karfiola (ili 1 karfiol i 1 brokoli)
  • 100 grama semenki golice
  • ½ veze peršuna
  • ½ veze mirođije
  • malo rukole
  • sok 1/3 limuna
  • maslinovo ulje
  • 150g kozjeg ili drugog belog sira

Zagrejte vodu u šerpi ili dubokom tiganju. Operite karfiol i brokoli i razdvojite ih na što sitnije cvetove. Možete i da ih naseckate u secku. Kada voda provri, posolite je i ubacite karfiol i brokoli. Smanjite vatru, poklopite šerpu i kuvajte 4-5 minuta. U međuvremenu sitno naseckajte peršun i mirođiju (ako imate, možete dodati i svež bosiljak ili nanu). U tiganju bez ulja zagrejte semenke golice tako da dobiju zlatnu boju. Procedite karfiol i brokoli i u velikoj činiji pomešajte ih sa začinskim biljem, golicom i komadićima kozjeg sira (po želji). Dodajte limunov sok, maslinovo ulje i sve dobro promešajte. Prijatno!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − 5 =