Salata sa leblebijom i bundevom

 

Ukusna, hranjiva i zdrava, ova obrok salata može da se jede i hladna i topla. Odlična je varijanta ručka „za poneti“.

Zahvaljujući visokom sadržaju belančevina (preko 20 odsto), leblebija je važan element vegetarijanske ishrane, a jela sa njom vas brzo zasite. Pored toga, bogata je gvožđem, kalcijumom, bakrom i magnezijumom. Najjednostavnije je da skuvate veću količinu leblebije, pa je zatim dodajete u različita jela – salate, čorbe, glavna jela… Pošto sama po sebi ima neutralan ukus, leblebija se odlično kombinuje sa ostalim namirnicama.

Za bundevu nije potrebna reklama, većina znaju koliko je zdrava, ukusna i univerzalna u kuhinji. Idealna je namirnica za sve koji žele da smršaju. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i, kao i leblebija, bogata je biljnim proteinima. Bundeva je izvor karotina, vitamina C i B grupe, niacina i folne kiseline. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa.

Za ovu salatu možete pogledati i video recept 😉

Salata sa leblebijom i bundevom 

  • 200 g sirove leblebije
  • 1 kg bundeve (u komadu)
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 veza peršuna
  • 4 komada sušenog paradajza u ulju
  • 2-3 čena belog luka
  • Rukola
  • Sok ½ limuna
  • Mleveni biber
  • Himalajska so

Potopite leblebiju na 4-6 sati ili preko noći. Isperite i stavite da se kuva. Kada provri, posolite i kuvajte na slaboj vatri dok ne bude dovoljno mekana (60-90 min).

Zagrejte rernu do 200°C. Oljuštite i očistite bundevu. Naseckajte je na komadiće.  Sitno naseckajte beli luk, spojite ga sa dve kašike maslinovog ulja, dodajte so i biber, promešajte. Prespite bundevu u pleh, dodajte ulje sa belim lukom, promešajte rukama i stavite da se peče oko 30 minuta (dok bundeva ne omekša).

Sitno naseckajte beli luk, peršun i suvi paradajz. Stavite u činiju, dodajte so, biber, maslinovo ulje, limunov sok i promešajte.

Kada leblebija i bundeva budu gotovi, spojite ih sa dresingom, dodajte rukolu i dobro promešajte. Prijatno!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 8 =