
Ukusna, hranjiva i zdrava, ova obrok salata može da se jede i hladna i topla. Odlična je varijanta ručka „za poneti“.
Zahvaljujući visokom sadržaju belančevina (preko 20 odsto), leblebija je važan element vegetarijanske ishrane, a jela sa njom vas brzo zasite. Pored toga, bogata je gvožđem, kalcijumom, bakrom i magnezijumom. Najjednostavnije je da skuvate veću količinu leblebije, pa je zatim dodajete u različita jela – salate, čorbe, glavna jela… Pošto sama po sebi ima neutralan ukus, leblebija se odlično kombinuje sa ostalim namirnicama.
Za bundevu nije potrebna reklama, većina znaju koliko je zdrava, ukusna i univerzalna u kuhinji. Idealna je namirnica za sve koji žele da smršaju. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i, kao i leblebija, bogata je biljnim proteinima. Bundeva je izvor karotina, vitamina C i B grupe, niacina i folne kiseline. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa.
Za ovu salatu možete pogledati i video recept 😉
Salata sa leblebijom i bundevom
- 200 g sirove leblebije
- 1 kg bundeve (u komadu)
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 veza peršuna
- 4 komada sušenog paradajza u ulju
- 2-3 čena belog luka
- Rukola
- Sok ½ limuna
- Mleveni biber
- Himalajska so
Potopite leblebiju na 4-6 sati ili preko noći. Isperite i stavite da se kuva. Kada provri, posolite i kuvajte na slaboj vatri dok ne bude dovoljno mekana (60-90 min).
Zagrejte rernu do 200°C. Oljuštite i očistite bundevu. Naseckajte je na komadiće. Sitno naseckajte beli luk, spojite ga sa dve kašike maslinovog ulja, dodajte so i biber, promešajte. Prespite bundevu u pleh, dodajte ulje sa belim lukom, promešajte rukama i stavite da se peče oko 30 minuta (dok bundeva ne omekša).
Sitno naseckajte beli luk, peršun i suvi paradajz. Stavite u činiju, dodajte so, biber, maslinovo ulje, limunov sok i promešajte.
Kada leblebija i bundeva budu gotovi, spojite ih sa dresingom, dodajte rukolu i dobro promešajte. Prijatno!