Stiže proleće, a sa njim i sočna i sveža jela. Čak i ako je kišno i oblačno vreme, duša i telo nam ipak traže prolećni meni. Izbor dobrog voća u ovo doba godine nije baš bogat, ali zato slatke i sočne pomorandže možete lako naći. U ovoj salati, mekoća pomorandže odlično se kombinuje sa nežnim avokadom i pikantnim komoračem.
Na žalost komorač je zaboravljena namirnica i ljudi ga retko koriste u kuhinji. Međutim, ovo povrće je jako zdravo, sadrži dosta kalijuma, kalcijuma, mangana i vitamina C. Pomaže pravilnoj funkciji creva, uklanja otrovne materije iz organizma i smanjuje nivo holesterola i masnoće u krvi. Pored nutritivne vrednosti, zahvaljujući svom osvežavajućem i slatkastom ukusu (koji jako podseća na anis) komorač dodaje zanimljivu nijansu jelima. Možete ga naći na svim pijacama i u većim supermarketima. U svežem obliku dodajem ga u salate i ceđene sokove, a u dinstanom – u čorbe i priloge.
Preliv od maslinovog ulja, limunovog soka i susamovog putera možete koristiti i za druge salate od svežeg povrća. Susamov puter (tan)je obavezan sastojak humusa, koristi se kao namaz za hleb i dodatak za prelive i sosove. Ima ga u svim prodavnicama zdrave hrane.
Salata sa pomorandžom, avokadom, komoračem i susamovim prelivom
(3-4 porcije)
- 2 pomorandže
- 1 avokado
- 1/2 lukovice komorača
- 1/3 male glavice crvenog kupusa
- 2 šargarepe
- listovi salate (puterica, lolo-rosa i sl.)
- veza peršuna
- so, biber
- badem (po želji)
- rukola (po želji)
Za preliv:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika tana (susamovog putera)
- 2 kašike limunovog soka
Naseckajte crveni kupus, šargarepu i komorač na tanke trakice. Oljuštite avokado, izvadite košticu i naseckajte ga na kockice. Očišćenu pomorandžu odvojite na kriške i isecite ih napola. Rukom pocepajte listove salate. Sitno naseckajte peršun. Pomešajte sve i dodajte soli i bibera po ukusu. U odvojenoj činiji spojite sve sastojke za preliv i dodajte ga salati. Preko možete dodati prethodno potopljen badem i svežu rukolu.