
Prva asocijacija na proleće mi je definitivno osvežavajući miris jagoda. Obožavam kada na pijacama sve pocrveni od jagoda i trešanja, nijedan slatkiš ili čokolada mi nisu toliko ukusni i slatki kao ove bobice!
Još jedna omiljena prolećna namirnica mi je špargla. Iako se kod nas smatra delikatesom zbog malo jače cene, u sezoni je pristupačnija i savetujem da je uključite u ishranu barem ponekad.
Špargla je prava detoks namirnica i bogata je mnogim vitaminima i mineralima. Najviše ima kalijuma, fosfora, sumpora, kalcijuma i magnezijuma, a sadrži i gvožđe, bakar, cink i jod. Od vitamina ima najviše C i gotovo sve vitamine B grupe, kao i provitamin A. Ova biljka sadrži i asparagin koji povoljno utiče na rad srca i bubrega, a savršen je i diuretik (podstiče izbacivanje tečnosti). Najviše vitamina i minerala sadrži se u spoljašnjim slojevima špargle, tako da je najbolje da je ne ljuštite celu tokom pripreme. Špargla je izuzetno korisna i za trudnice zbog velikog sadržaja folne kiseline.
Ovu prelepu salatu sam prvi put napravila krajem aprila u Crnoj Gori, kada sam na pijaci naišla na divlje šumske špargle koje su dosta manje i tanje od gajenih. Htela sam da napravim od njih pravu prolećnu salatu sa sezonskim lokalnim sastojcima i nekim zanimljivim prelivom. Ova salata je bila pravi hit na joga ritritu gde sam je pravila.
Kombinaciju špagle i jagode dopunila sam domaćom rukolom i prelivom od meda i senfa. Uz ove sastojke odlično ide i mladi kozji sir, tako da ako jedete mlečne proizvode, možete da ga dodate. Ova neodoljiva kombinacija oduševiće vaše goste kako izgledom, tako i mirisom i ukusom. A tek koliko je zdrava!
Sastojci
- 1 veza zelenih špargli
- 200 g svežih jagoda
- 1 šaka rukole
- Opciono: tostirane semenke susama i/ili kozji sir
- 1 kašika meda
- 1 kašika senfa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soka limuna
- so i biber po ukusu
Priprema:
Operite špargle i oljuštiti samo krajeve (2-3 cm ako su drvenasti). Skuvajte vodu u loncu. Kada provri dodajte malo soli i soka od limuna i ubacite cele špargle. Smanjite vatru, poklopite i kuvajte između 5 i 10 minuta (zavisi od toga koliko su mlade špargle). Ne prekuvajte jer će promeniti ukus! Prospite vodu i ostavite špargle da se ohlade, pa ih posle naseckajte.
Operite jagode. Ako niste sigurni da nisu prskane, potopite ih u rastvoru soli (sode bikarbone ili sirćeta) 15 minuta, pa isperite. Naseckajte svaku jagodu na 2-3 dela, pomešajte sa rukolom i šparglama.
Napravite dresing za salatu tako što u činiji pomešate med, senf, sok limuna, maslinovo ulje, so i biber.
Prelijte salatu sa ovim dresingom, promešajte i po želji dodajte tostirane semenke susama ili kozji sir.
Uživajte!