Ovo je najlepša sarma koju sam ikada probala! Garantujem da će se ova potpuno veganska verzija dopasti i ljubiteljima klasične sarme sa mesom.
Aroma dimljenog tofua će ih podsetiti na dimljena rebarca, a slatkasti ukus suvih šljiva divno ide uz kiseo kupus. Zahvaljujući leblebiji i tofuu, ova sarma je bogata proteinima i dobro zasiti, ali nećete imati osećaj težine u stomaku jer su biljni proteini u kombinaciji sa pirinčem i drugim sastojcima lakši za varenje od kombinacije životinjskih proteina i pirinča.
Još jedna prednost ovog recepta je u tome što umesto belog pirinča stavljamo intergralni, koji je za razliku od rafinisanog belog sačuvao sve minerale, vitamine i vlakna, neophodna za dobro funkcionisanje našeg digestivnog sistema.
Inače, nikad nisam bila ljubitelj sarmi (iako živim u Srbiji već 15 godina), ali ova sarma koju je spremila moja prijateljica Sonja me je toliko oduševila da jednostavno osećam dužnost da podelim recept sa vama.
Ono što je lepo kod sarme što ne može da se pogreši sa količinom sastojaka, jer su svi sastojci preukusni, a možete i da ih menjate po svom ukusu. I, naravno, ne zaboravite da je glavni sastojak koji ide u svako jelo je ljubav.
Sastojci
- 500 g skuvane leblebije (ili iz konzerve)
- 1-2 glavice crnog luka
- 1-2 štapa praziluka
- 3-4 čena belog luka
- 100 g mlevenog oraha
- 50 gr mlevenog badema
- 150-200 g sirovih suncokretovih semenki
- 10 komada suvih šljiva
- 200-250 g dimljenog tofua
- 1 šolja za čaj integralnog pirinča
- 1 velika ili dve manje glavice kiselog kupusa
- so, biber
- lovorov list
Priprema:
Operite pirinač i ostavite ga oko pola sata u vodi. Razdvojte kupus na listove i svaki blago isperite kroz mlaz vode. Polovinu suvih šljiva sitno naseckajte, a pola ostavite cele. Dimljeni tofu naseckajte na velike komade.
Sitno naseckajte crni i beli luk i praziluk (beli deo), dinstajte na maslinovom ulju 5 minuta. Zatim dodajte prethodno skuvanu i naseckanu u secku leblebiju (može i iz konzerve), dinstajte još par minuta.
Dodajte mleveni orah, badem, semenke suncokreta i naseckane suve šljive. Dinstajte par minuta, zatim dodajte pirinač, so, biber, dobro promešajte i smeša je spremna za nadevanje.
Na dno velikog lonca stavite malo ulja i ostatke od glavice kupusa – sve ono što otpadne ili neke falične listove. Lepe listove napunite kao običnu sarmu. Poređajte sarmu u lonac i onda nalijte vodom da ogrezne. Između ponegde stavljajte komade dimljenog tofua i cele suve šljive. Na kraju stavite lovorov list. Ostavite da proključa na jačoj vatri, zatim smanjite vatru i kuvajte sarmu poklopljenu oko 3 sata.
Ova količina sarme će biti dovoljna za celu porodicu za nekoliko dana 🙂