Bundeva je univerzalna namirnica koja se cele godine lepo kombinuje sa glavnim jelima i salatama, a može da se koristi i za pripremu slatkiša.
Sirovu bundevu punu vitamina i minerala često dodajem u ceđene sokove, pečena bundeva odlično dopunjuje heljdu, kinou, integralni pirinač i druge žitarice, a čorba od bundeve je jedna od najbržih i najukusnijih varijanti za ručak.
U ovom receptu pire od pečene bundeve se odlično kombinuje sa bademovim mlekom i začinima. Dobićete ukusno, kremasto i aromatično piće koje će vas ugrejati u hladnim danima i napuniće vas energijom. Ovaj šejk može da zameni i doručak, večeru ili dezert, a možete ga služiti i hladno i toplo.
Šejk možete dodatno zasladiti svežim urmama. Umesto suvog đumbira možete staviti sveži koren, ali to će ga malo više „zaljutiti“. Umesto badema, možete pripremiti mleko od lešnika ili indijskog oraha.
Šejk od bundeve sa začinima
(za 3-4 porcije)
- ½ šolje sirovog badema
- 3 šolje vode
- 1 manja bundeva
- 1 kašičica cimeta
- ¼ kašičice muskatnog oraščića
- ¼ kašičice đumbira u prahu
- prstohvat soli
- med, sirup od agave ili zaslađivač po ukusu
Potopite badem na 5-6 sati ili preko noći. Isecite bundevu na pola i očistite je od semenki. Na pleh stavite pekarski papir i dve polovine bundeve, korom na gore. Stavite bundevu da se peče oko 40 minuta na temperaturi 180—200º C. Bundeva treba da bude skroz mekana, a to ćete proveriti nožem. Izvadite bundevu iz rerne i malo ohladite. Očistite je od kore (dobro pečena bundeva lako se čisti rukama). Uz pomoć blendera ili štapnog miksera napravite pire od bundeve.
Za pripremu bademovog mleka izmešajte u blenderu badem sa dve čaše vode, a onda procedite. Pomešajte u blenderu bademovo mleko, pire od bundeve, još jednu čašu vode, zaslađivač po ukusu i začine.
Gotovo piće služite hladno ili toplo.