Šira (sheera) je klasičan desert indijske kuhinje koji je zapravo neka vrsta pudinga od griza sa kardamonom, orašastim plodovima i suvim voćem. U nekim regijama dodaju još i šafran.
U Indiji se ovaj desert često služi tokom hindu praznika, festivala ili religijskih ceremonija.
Tamo ga prave od pšeničnog griza, ali ja ga više volim da pravim od speltinog griza. Možete da probate i neki drugi griz. Vrste orašastih plodova i suvog voća isto možete menjati po svom ukusu, ali kardamon je začin koji obavezno ide u širu i baš on daje ovom desertu njegovu prepoznatljivu aromu.
Sastojci (za 4 osobe):
- 1/4 čaše prečišćenog putera gi (može i običan puter),
- 1 čaša griza
- 1/2 čaše kokosovog braon šećera
- 1 kašičica kardamona u prahu
- indijski orah i suvo grožđe po ukusu
Zagrejte puter u dugokom tiganju sa debelim dnom ili u šerpi. Dodajte griz i mešajte ga na slaboj vatri oko 10 minuta dok ne postane zlatne boje. Ako je vatra preslaba, pojačajte malo, ali stalno mešajte da ne zagori.
Rastvorite kokosov šećer u 2 čaše mlake vode (ili mleku – običnom ili biljnom, ali ja uvek pravim sa vodom), dodajte kardamon u prahu (ili ustinite semenke kardamona u avanu s tučkom).
Dodajte ovu vodu u posudu sa grizom i mešajte jos nekoliko minuta dok ne zgusne i postane suvlja masa. Pred kraj dodajte indijski orah i suvo grozđe. Poslužite u činijama.