Sir od suncokretovih semenki

U ovom receptu nema ni mleka, ni soje. Osnova su sirove semenke suncokreta i sušeni paradajz, koji se uz pomoć blendera pretvaraju u zdravu i ukusnu alternativu običnom siru ili namazu. Ovo je pravi sirovi veganski specijalitet! Ovakav „sir“ se odlično kombinuje sa sirovim povrćem i biljem. Možete da ga pravite u bilo koje doba godine, jer semenke možete kupiti uvek i svuda, a sušeni paradajz možete napraviti sami, kupiti u prodavnici ili zameniti maslinama.

Sir od suncokretovih semenki

  • 1 šolja sirovih očišćenih semenki suncokreta
  • pola šolje vode
  • sok malog limuna (ili ¾ velikog)
  • 1 veliki čen belog luka
  • so
  • 1/3 šolje sušenog paradajza (ili masline)
  • sveže začinsko bilje (peršun, mirođija, bosiljak ili nana)

Potopite semenke u vodi najmanje dva sata. Semenke treba da upiju vodu i da malo nabubre. Zatim ih stavite u cediljku i dobro isperite. Ubacite u blender semenke, sok limuna, izgnječen beli luk. Dobro izmiksajte i promešajte kašikom ako treba. Treba da ispadne homogena masa krem boje (ponekad i bele boje, u zavisnosti od količine limunovog soka). Dodajte so po ukusu.

Gotovu masu stavite u gazu i pažljivo stisnite da bi se iscedio višak vlage. Ostavite ispod prese tokom noći.

Tokom noći višak vode treba da iscuri, a masa će postati suvlja. Prebacite „sir“ u tanjir i pomešajte ga sa sitno naseckanim sušenim paradajzom. Dodajte još soli ako treba i oblikujte masu. Preko dodajte još sušenog paradajza i pospite sitno naseckanim biljem. Ja volim da jedem ovakav „sir“ tako što ga urolam u listove sveže salate, nekad ga stavljam na hleb ili neke zdrave krekere.

sir od suncokretovih semenki600x450

P.S. Ako vas mrzi da čekate celu noć, možete da služite „sir“ odmah, samo što će on biti više kao namaz, ali i dalje je jako ukusan.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − thirteen =