Sočivo sa bundevom

Sočivo u kombinaciji sa bundevom se brzo se kuva, ima izvanredan ukus, puno je vitamina, minerala i vlakana, a može da se jede kao samostalan obrok ili kao prilog.

Sočivo je odličan izvor biljnih proteina koji se lako usvajaju našim organizmom. Kuvano sočivo jača imunitet, normalizuje rad creva i metabolizam.

Bundeva je prepuna vitamina i minerala, od kojih najviše ima karotina, vitamina C i B grupe, kao i kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogata je  biljnim vlaknima, što je čini lako varljivom. Uz to, bundeva je nisko kalorična, pa se preporučuje osobama koje žele da smršaju. Pored toga, bundeva, kao i sočivo sadrži velike količine folne kiseline.

Sočivo sa bundevom

  • 1 čaša braon ili zelenog sočiva
  • 400-500 g bundeve
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 5 cm đumbira
  • 1 paradajz
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber
  • Peršun

Operite sočivo i kuvajte ga 25-30 minuta, dok ne bude skoro gotovo. Istovremeno u dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte narendani đumbir i zgnječen beli luk. Dinstajte dok se ne pojavi prijatna aroma. Zatim dodajte narendanu ili sitno naseckanu šargarepu, crni luk i dinstajte 5-7 minuta. Bundevu naseckajte na kockice, dodajte u tiganj, poklopite i dinstajte 5 minuta.

Dodajte naseckan i očišćen od kožice paradajz i  nastavite da dinstate. Za to vreme sočivo će biti skoro gotovo. Iscedite ga i dodajte u tiganj sa povrćem. Dodajte so, biber i dobro promešajte. Poklopite i dinstajte još desetak minuta. Na kraju dodajte naseckan peršun.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 2 =