Sočivo u kombinaciji sa bundevom se brzo se kuva, ima izvanredan ukus, puno je vitamina, minerala i vlakana, a može da se jede kao samostalan obrok ili kao prilog.
Sočivo je odličan izvor biljnih proteina koji se lako usvajaju našim organizmom. Kuvano sočivo jača imunitet, normalizuje rad creva i metabolizam.
Bundeva je prepuna vitamina i minerala, od kojih najviše ima karotina, vitamina C i B grupe, kao i kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogata je biljnim vlaknima, što je čini lako varljivom. Uz to, bundeva je nisko kalorična, pa se preporučuje osobama koje žele da smršaju. Pored toga, bundeva, kao i sočivo sadrži velike količine folne kiseline.
Sočivo sa bundevom
- 1 čaša braon ili zelenog sočiva
- 400-500 g bundeve
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 5 cm đumbira
- 1 paradajz
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber
- Peršun
Operite sočivo i kuvajte ga 25-30 minuta, dok ne bude skoro gotovo. Istovremeno u dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte narendani đumbir i zgnječen beli luk. Dinstajte dok se ne pojavi prijatna aroma. Zatim dodajte narendanu ili sitno naseckanu šargarepu, crni luk i dinstajte 5-7 minuta. Bundevu naseckajte na kockice, dodajte u tiganj, poklopite i dinstajte 5 minuta.
Dodajte naseckan i očišćen od kožice paradajz i nastavite da dinstate. Za to vreme sočivo će biti skoro gotovo. Iscedite ga i dodajte u tiganj sa povrćem. Dodajte so, biber i dobro promešajte. Poklopite i dinstajte još desetak minuta. Na kraju dodajte naseckan peršun.